De geboortezorgviewer wordt steeds beter en de eindgebruikers hebben hier een belangrijke stem in. Het proces van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg is geen eenvoudige opgave, maar de gezamenlijke inspanningen van zorgnetwerkcoöperatie HINQ, eindgebruikers, projectleiders en programmabureau zorgen ervoor dat er al aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt. De viewer biedt een overzicht met een samenvatting van de belangrijkste geboortezorggegevens, met als doel gegevens makkelijker vindbaar maken voor de zorgverleners. En de eindgebruikers zijn duidelijk: overzicht in de geboortezorgviewer is cruciaal. We geven je een kijkje in wat er achter de schermen gebeurt.
Wat willen de eindgebruikers zien?
Zorgverleners willen eenvoudig gegevens kunnen uitwisselen over een cliënt. Ze willen dat deze data-uitwisseling naadloos verloopt. In mei 2023 werden 29 eindgebruikers uitgenodigd om hun visie te geven op de minimale vereisten en wensen voor de nieuwe geboortezorgviewer. Hun boodschap was: “Wij willen een volledig beeld van de zwangerschapskaart. Data die niet gestructureerd aangeleverd kan worden, maar wel essentieel is, moet via een PDF gedeeld kunnen worden.” Ook gaven zij aan dat velden zoals obstetrische anamnese, partus verslagen, controles, logboeken en echo’s als eerste geïntegreerd moeten worden in de geboortezorgviewer. Deze elementen vormen volgens hen de minimale vereisten voor een goed functionerend systeem.
Functionele testen – doet de geboortezorgviewer wat het belooft?
In een eerder nieuwsbericht over de geboortezorgviewer, werd uitgebreid stilgestaan bij het proces dat de eindgebruikersgroep doorloopt bij de ontwikkeling van de viewer. Ieder partnerschap, dat ook verantwoordelijk is voor de ontwikkelingen rondom een broninformatiesysteem, organiseert functionele testen waarbij de eindgebruikers zorgvuldig controleren of de geboortezorgviewer doet wat het belooft. De feedback en wensen die tijdens deze testen naar voren komen, worden besproken in de eindgebruikersbijeenkomsten van de geboortezorgviewer.
Eindgebruikers vormen het kompas voor ontwikkeling geboortezorgviewer
Het zijn de eindgebruikers die de richting aangeven; hun stem vormt het kompas voor de verdere ontwikkeling van de geboortezorgviewer. Door de vier eindgebruikersgroepen (de burger/patiënt, zorgverlener, zorgorganisatie en onderzoekers/data-analisten) nauw te betrekken in het proces, ontstaat een oplossing die daadwerkelijk aansluit op de dagelijkse praktijk. Wil je meer weten over deze eindgebruikersgroepen en hun rol? Lees dan hier meer.
Geboortezorgviewer blijft in ontwikkeling
In juli 2024 verscheen een artikel over de innovatie- en ontwikkelagenda van VIPP Babyconnect. De daarin beschreven aanpak zorgt ervoor dat de feedback van eindgebruikers op elk moment wordt meegenomen en verwerkt in de volgende ontwikkelfase. Hierdoor blijft de geboortezorgviewer voortdurend in ontwikkeling en wordt hij steeds verder geoptimaliseerd. Het artikel bracht duidelijk naar voren dat de geboortezorgviewer in verschillende fases wordt uitgerold, waarbij steeds nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd en getest in de praktijk.
Geboortezorgviewer in gebruik – de cliënt centraal
De stapsgewijze aanpak betekent ook dat de geboortezorgviewer eind dit jaar op kleine schaal en vanaf 2025 landelijk in gebruik genomen kan worden. Voor de geboortezorg betekent dit een aanzienlijke verbetering in het delen van informatie tussen zorgverleners. Het einddoel is dat iedere betrokken zorgverlener, van verloskundigen tot gynaecologen, kraamverzorgenden en echoscopisten, toegang heeft tot relevante, betrouwbare en actuele informatie over een cliënt. Hierdoor vermindert de werklast van de zorgverlener, is er meer tijd voor de cliënt en verbetert de kwaliteit van zorg. De cliënt komt zo nog meer centraal te staan in het zorgproces.
Samen de toekomst vormgeven
De innovatieve benadering en de constante afstemming met eindgebruikers maken dat deze ontwikkeling niet alleen een technische vooruitgang betekent, maar ook een grote stap voorwaarts voor de gehele geboortezorg in Nederland. De weg is nog lang, maar samen bouwen we aan een toekomst waarin de juiste informatie altijd beschikbaar is, en waar de geboortezorg optimaal is afgestemd op de behoeften van de mensen die er elke dag mee werken.
Meer informatie
Wil je meer weten over de geboortezorgviewer? Neem dan contact met ons op via info@carecodex.org.