1. Nieuws
  2. Zorgverleners enthousiast over vernieuwde geboortezorgviewer

Zorgverleners enthousiast over vernieuwde geboortezorgviewer

29 februari 2024

Sinds begin dit jaar ontwikkelt zorgnetwerk coöperatie HINQ een vernieuwde geboortezorgviewer. De viewer biedt een overzicht met een samenvatting van de belangrijkste geboortezorggegevens, met als doel gegevens makkelijker vindbaar maken voor de zorgverleners. Verwacht wordt dat de vernieuwde geboortezorgviewer vanaf 1 april in gebruik genomen kan worden door alle gekoppelde praktijken en ziekenhuizen in de regionale partnerschappen van VIPP Babyconnect. Tijdens de maandelijkse geboortezorgviewer bijeenkomsten waren de zorgverleners al erg enthousiast. We delen graag de eerste beelden van de vernieuwde viewer. 

In de geboortezorgviewer ziet de zorgverlener in een overzicht alle informatie van de cliënt die bijvoorbeeld in het geval van spoed nodig zijn.

Let op: dit is een concept weergave. Aanpassingen die voortvloeien uit o.a. de eindgebruikersbijeenkomsten, worden meegenomen in de ontwikkeling van de viewer.

Gegevens delen vanaf 1 april
Naar verwachting komt het geboortezorgoverzicht vanaf april beschikbaar voor alle praktijken en ziekenhuizen die al aangesloten zijn in het kader van VIPP Babyconnect. De meer dan 600 praktijken en 65 ziekenhuizen die de komende tijd aansluiten (of al aangesloten zijn) kunnen de geboortezorggegevens al inzien in de verschillende dashboards zoals cliëntinformatie, labresultaten en medische geschiedenis. Vanaf april komt daar dus het geboortezorgoverzicht met een samenvatting van de belangrijkste geboortezorggegevens bij.

Zorgverleners blij: scheelt een hoop tijd
Zorgverleners zijn enthousiast over de ontwikkelingen: “Ik kan nu precies zien wat ik in een eerste instantie nodig heb, zonder dat ik de zwangere moet ondervragen wat bij andere zorgverleners besproken is.” Ook de tijdrovende taak om alle gegevens over te nemen in het eigen informatiesysteem lijkt passé. “Doordat wij altijd de gedocumenteerde gegevens van andere zorgverleners uit andere bronsystemen kunnen inzien, is er geen noodzaak om alles in het eigen systeem over te nemen en bouwen wij als zorgverleners gezamenlijk aan één digitaal dossier van de (aanstaande) moeder.”

Over de geboortezorgviewer bijeenkomsten
De geboortezorgviewer wordt nog steeds aangepast, op basis van feedback van de zorgverleners die aanwezig zijn bij testen en bijeenkomsten. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de geboortezorgviewerbijeenkomsten die maandelijks georganiseerd wordt. Tijdens deze bijeenkomsten worden de eindgebruikers betrokken in het ontwikkelproces. Op basis van hun ervaring delen zij inzichten en geven aan welke informatie zij nodig hebben en waarom. Verder beantwoorden ze vragen over de praktijk zodat de techniek beter aan kan sluiten op de dagelijkse werkprocessen en geven zij hun mening over het gebruik van de viewer. Dit is belangrijk, want de eindgebruikers gaan uiteindelijk met de viewer aan de slag om het zorgproces te verbeteren.

Meer weten over de viewer? Kijk ook eens op de pagina Scholing & Training op het Inspiratieplein.