1. Nieuws
  2. Verloskundige Marije Zandstra: “ik ben volhardend en wil eindresultaat zien.”

Verloskundige Marije Zandstra: “ik ben volhardend en wil eindresultaat zien.”

28 september 2023

Marije Zandstra, verloskundige in Amsterdam, is al sinds 2016 betrokken om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg mogelijk te gaan maken. Zo zat zij in het voortraject van VIPP Babyconnect in een werkgroep en zit zij momenteel in de stuurgroep Subsidieaanvraag voor het regionaal partnerschap Amsterdam-Amstelland-Almere. Zij weet als geen ander hoeveel administratie bij het vak komt kijken.
In gesprek met Marije kijken we naar het begin van VIPP Babyconnect, wat de toegevoegde waarde is van VIPP Babyconnect voor de geboortezorg en wat VIPP Babyconnect zo’n ingewikkeld project maakt.

“Tijdens iedere overdracht van een zwangere naar een nieuwe zorgverlener, of wanneer een nieuwe zorgverlener betrokken raakt bij het zorgproces, is er een potentieel risicomoment op informatieverlies. Daardoor ontstaat de kans dat de zwangere niet de juiste geïndividualiseerde zorg krijgt waar zij recht op heeft. Met digitale gegevensuitwisseling verbetert de samenwerking. Door volledige informatie zijn zorgverleners goed op de hoogte van de situatie rondom een zwangere en de zwangere voelt zich daardoor veiliger en serieus genomen. Hierdoor ervaart zij betere zorg.”

Leuk technisch “projectje”
Maar wat een leuk technisch “projectje” leek, werd met de hoeveelheid informatiesystemen, de verschillende stakeholders en de vele praktijken die aansloten, een enorme opgave. “Het is complexer dan alleen een aantal systemen op elkaar afstemmen. Daardoor duurt het al enkele jaren, maar ik ben erg volhardend en wil het eindresultaat zien.”

Ondanks dat er door projectleiders, medewerkers en zorgverleners enorm aan het project gesleuteld wordt, ligt de vertraging, volgens Marije, vooral bij sommige leveranciers. “Dit komt door een commercieel belang, wat tegenover het hart van de zorgverlener staat.”

Grote technische stap voelt voor zorgverlener nog klein
In Amsterdam was er een test om aan te tonen dat uitwisseling van gegevens tussen verschillende informatiesystemen met een viewer werkt. “Het lastige van dit proces is dat de stappen op technisch vlak megagroot zijn. Voor de zorgverlener voelt dit echter als een kleine stap, omdat wij al naar dat eindresultaat willen: een overzicht van alle relevante gegevens over een zwangere vanuit alle betrokken zorgverleners.”

Tijdbesparing door gebruik viewer
Wanneer we kijken naar de invloed die de viewer in de toekomst heeft op het zorgproces, weet Marije al mooie voorbeelden te geven. “In het geval van acute zorg, wanneer de zwangere opgehaald is door de ambulance, krijgt de verloskundige de tijd om het ziekenhuis te bellen en verdere informatie door te geven. Het is enorm tijdbesparend als ze in het ziekenhuis de viewer dan ondertussen kunnen openen en mee kunnen lezen wat relevant is. En dat men dan gelijk specifieke vragen kan stellen, in plaats van dat ze het complete dossier moeten doorploegen.” En dit geldt niet alleen voor de acute zorg. Ook bijvoorbeeld bij de opname van couveusebaby’s in andere ziekenhuizen door toenemende capaciteitsproblemen of bij het delen en bespreken van groei-echo’s waar tegenwoordig vaker details verloren gaan, is het werken met een viewer en zo alle relevante gegevens beschikbaar hebben, tijdbesparend.

Geduld om tot vernieuwing te komen
Marije heeft vertrouwen in het huidige Framework van VIP Babyconnect waarbij de eindgebruiker centraal staat en benadrukt dat zorgverleners geduld moeten hebben in de ontwikkeling om alle bronsystemen aangesloten te krijgen. “Eerste stappen in de viewer zijn misschien niet heel vernieuwend, maar zijn wel nodig om tot die vernieuwing te komen.”