1. Nieuws
  2. Eenmalig vastleggen en hergebruik van gegevens: hoe werkt dat voor data-analisten?

Eenmalig vastleggen en hergebruik van gegevens: hoe werkt dat voor data-analisten?

26 juni 2020

Wat zijn ook al weer de outcomedoelen van het Informatieberaad zorg? En welke stappen zijn nodig om gegevens eenmalig vast te leggen en ze te kunnen hergebruiken? De gebruikersgroep data-analisten en statistiekbeheerder ging hiermee aan de slag tijdens de online bijeenkomst op woensdag 24 juni.

De gebruikersgroep data-analisten kwam in deze samenstelling nog niet eerder bij elkaar. Vandaar dat de bijeenkomst in het teken stond van het opfrissen van kennis en het delen van informatie en ervaringen. Na een inleiding over VIPP Babyconnect werd een presentatie getoond die het ministerie van VWS speciaal voor VIPP Babyconnect had gemaakt over het Informatieberaad en de outcomedoelen.

Omdat deze gebruikersgroep vooral een rol speelt in outcomedoel 4, eenmalige registratie van data voor meervoudig gebruik, kon een presentatie van Gé Klein Wolterink van Registratie aan de Bron niet ontbreken. “Een heel verhelderend verhaal”, reageerde een deelnemer op deze presentatie.

In het gesprek dat volgde werd gekeken naar de data die deelnemers gebruiken en naar de manieren waarop ze die ophalen. Vooral het voor de zorgverlener zo makkelijk als mogelijk maken kwam naar voren als aandachtspunt. Zij moeten zich op het leveren van goede zorg kunnen richten en de data die voor secundair gebruik nodig is, moet automatisch op te halen zijn.

De volgende bijeenkomst van deze gebruikersgroep is gepland op dinsdag 29 september 2020 van 15:00 – 17:00 uur.

Over de landelijke gebruikersgroepen

De landelijke gebruikersgroepen spelen een belangrijke rol in hoe de digitale gegevensdeling eruit komt te zien in de praktijk. De gebruikersgroepen toetsen bijvoorbeeld de te implementeren (en al ingevoerde) oplossingen. Ook hebben zij een blijvende positie in de innovatie- en beheercyclus. Meer over de gebruikersgroepen lees je in de factsheet.