1. Geen categorie
  2. Digitale gegevensuitwisseling voor betere geboortezorg

Digitale gegevensuitwisseling voor betere geboortezorg

22 februari 2022

De juiste informatie op het juiste moment bij de cliënt of zorgverlener. Daar werkt de geboortezorg gezamenlijk aan. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind. VIPP Babyconnect ondersteunt de geboortezorg bij het realiseren van veilige digitale gegevensuitwisseling. Daarbij spelen eindgebruikers een centrale rol en wordt in negen regio’s gewerkt aan een passende oplossing.

De geboortezorg draait om netwerkzorg; samenwerking tussen cliënten, diverse zorgverleners en zorgspecialismen. Om veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg te realiseren, is betrokkenheid van alle eindgebruikers nodig. In vier landelijke eindgebruikersgroepen beslissen en denken cliënten, zorgverleners, zorgorganisaties/zorgnetwerken en data-analisten/onderzoekers mee over digitale gegevensuitwisseling. De ultieme droom: eindgebruikers aan het roer als regisseur van veilige digitale gegevensuitwisseling. In ons visiedocument staat waarom de eindgebruiker altijd centraal moet staan.

Regio’s

Het realiseren van digitale gegevensuitwisseling vindt plaats in de regio. In 9 regionale partnerschappen gaat de geboortezorg aan de slag. Daarmee is er een landelijke dekking en is de geboortezorg in heel Nederland aan de slag.

Routekaart

De weg naar veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg is vastgelegd in een interactieve routekaart. Hierin is zichtbaar wat er al is gerealiseerd en welke stappen het komende jaar nog worden gezet. De kaart laat de mijlpalen zien, maar ook de samenhang tussen verschillende thema’s. Nu de subsidies zijn toegekend, de regionale partnerschappen zijn gevormd en de eindgebruikersgroepen actief zijn, is het in 2022 tijd voor de implementatie.