1. Nieuws
  2. De raakvlakken tussen VIPP 5 en VIPP Babyconnect

De raakvlakken tussen VIPP 5 en VIPP Babyconnect

27 januari 2021

Vanuit de praktijk komt regelmatig de vraag of ziekenhuizen die meedoen aan VIPP 5 ook mee mogen doen in de subsidieaanvraag voor VIPP Babyconnect. Het antwoord daarop is ja! Samen met VIPP 5 kijkt VIPP Babyconnect naar de raakvlakken die er zijn. Kennis en knelpunten worden gedeeld en ziekenhuizen krijgen informatie over de versnellingsprogramma’s waar VIPP 5 en VIPP Babyconnect onderdeel van zijn.

Digitale gegevensuitwisseling tussen patiënt en professional, en zorgprofessionals onderling is niet altijd optimaal. Om deze te verbeteren, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) meerdere subsidieregelingen voor de zorg beschikbaar gesteld. Momenteel zijn er meerdere regelingen, ook wel VIPP-programma’s genoemd. Meer over de VIPP programma’s lees hier >>>

Voor ziekenhuizen geldt dat ze mee kunnen doen aan meerdere VIPP-programma’s, zowel aan VIPP InZicht, VIPP 5 als VIPP Babyconnect. Wat alle programma’s gemeen hebben is het digitaal uitwisselen met de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO).

Versnellingssessie voor ziekenhuizen

Onlangs organiseerden de programmateams VIPP 5 van de NFU en NVZ een versnellingssessie voor informatiespecialisten en projectleiders VIPP 5 van ziekenhuizen ter ondersteuning van de keuze voor een DVZA, een belangrijke mijlpaal binnen VIPP 5. De inzichten vanuit VWS, Twiin, Registratie aan de Bron, Nictiz/MedMij, VZVZ en RSO Nederland werden gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst mochten VIPP InZicht en VIPP Babyconnect de verschillen en overeenkomsten met hun programma èn VIPP 5 ter discussie voorleggen. Een sessie waar veel kennis gedeeld kon worden.

Meer samenwerking

En de samenwerking met de VIPP programma’s gaat verder. We doen dit al met kennis en knelpunten delen over leveranciersmanagement, communicatie-, en programmamanagers van de VIPP programma’s onderling. Daarnaast organiseert VIPP 5 op 11 maart voor de ziekenhuizen en UMC’s een informatiesessie om de samenhang, overeenkomsten en verschillen tussen de VIPP programma’s te presenteren. De voorbereidingen zijn al in volle gang.

Tip voor de geboortezorg

Als je met VIPP Babyconnect in het ziekenhuis de lijnen verder uit wil zetten, zoek dan contact met de projectleider van VIPP 5. Zo kun je in de samenwerking zicht krijgen op de doelen, verschillen en overeenkomsten van beide VIPP programma’s. Kom je er niet uit, of wil je meer weten over de samenwerking met VIPP programma’s dan kun je terecht bij de programmamanager VIPP Babyconnect, Susan Osterop: s.osterop@carecodex.org.

Wil je in de regio meer weten, neem gerust contact op met het ondersteuningsteam van Babyconnect.

 

Met het interoperabiliteitsmodel als achtergrond schetste Toon Wezenberg, manager R&D van VIPP Babyconnect tijdens de versnellingssessie de overeenkomsten en verschillen tussen VIPP 5 en VIPP Babyconnect.