1. Nieuws
  2. #Vlog ‘Tijdelijke converter noodzakelijk voor gegevensuitwisseling op korte termijn’

#Vlog ‘Tijdelijke converter noodzakelijk voor gegevensuitwisseling op korte termijn’

10 november 2020

Om op korte termijn digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg mogelijk te maken is een tijdelijke converter nodig. Waarom en wat die converter doet vertelt inkoopadviseur Mark de Lange in onderstaande vlog.

Onder de video vind je de gesproken tekst van Mark de Lange.

‘Digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg: wie wil dat nou niet? In deze vlog sta ik stil bij een hulpmiddel om op een snelle manier deze digitale gegevensuitwisseling tot stand brengen. Dit hulpmiddel is de converter.

Om gegevens te kunnen uitwisselen is het van belang dat systemen elkaars taal kunnen spreken. Eenheid van taal noemen we dat. En dit vergt flinke aanpassingen in de systemen om dat voor elkaar te krijgen. Daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten voordat dit voor elkaar is. Daar willen we niet op wachten.

De converter zorgt ervoor dat systemen de data in de mogelijke formaten aanleveren zonder de aanpassingen richting eenheid van taal door te voeren. Met de converter vertalen we de informatie naar het juiste formaat, zodat de informatie ook weer door andere systemen gebruikt kan worden.

Dit zorgt ervoor dat op redelijk korte termijn de zorgverleners geen tijd kwijt zijn aan het overtypen van gegevens, maar hun tijd kunnen besteden aan de zwangere: daar waar het uiteindelijk allemaal om bedoeld is.’