Vier regionale partnerschappen hebben de subsidie VIPP Babyconnect toegekend gekregen. Zij kunnen nu echt aan de slag met het realiseren van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Het gaat om de partnerschappen Limburg, Brabant, West (Leiden, Leiderdorp, Gouda en Den Haag) en Proscoop (Gelderland en Overijssel). Het partnerschap Utrecht/Amersfoort is al hard aan het werk en rond de subsidieaanvraag begin volgend jaar af. Met in totaal 9 regionale partnerschappen is er een landelijke dekking. Zo kan veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg in heel ons land worden gerealiseerd.
De geboortezorg is er klaar voor om aan de slag te gaan met digitale gegevensuitwisseling. “ Vanuit de VSV’s is al meer dan 10 jaar grote behoefte om digitale gegevensuitwisseling te realiseren. We zijn heel blij dat dit nu werkelijkheid gaat worden. Geen losse papiertjes meer, geen versnipperende oplossingen, maar overstijgend. Gegevensuitwisseling is de basis van alles. Ik geloof heel erg dat goede gegevensuitwisseling zorgt voor een goede samenwerking en dus voor goede zorg. Daarnaast is het laten samenwerken van meerdere VSV’s efficiënt en slim, omdat je met veel minder mensen hetzelfde kunt bereiken “, vertelt Marieke Smith, voorzitter van VSV Arnhem, coöperatie Opaal en coördinator consortium geboortezorg oost.
Krachten bundelen
Ook in Brabant is enthousiast gereageerd op de toekenning van de subsidie. “We hebben hier lang aan gewerkt”, aldus Narcis Suljanovic, kwaliteitsfunctionaris van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en bestuurslid van het Verloskundig Samenwerkingsverband Verlos Den Bosch. “We willen heel graag van start en nu is het een feit. Hier ben ik heel blij mee. Mijn collega’s en ik hebben digitale gegevens al jaren op de agenda staan. We maken ons er sterk voor in onze ICT-werkgroep, maar hoe fijn dat we nu krachten bundelen met andere VSV’s in Brabant en dat hier een projectorganisatie voor kan komen.”
Regio’s Brabant en Limburg
In de regio Limburg en in Brabant hebben de ziekenhuizen, eerstelijns verloskundigenpraktijken, echopraktijken, kraamorganisaties, de jeugdgezondheidsorganisatie en diagnostisch centrum de handen ineen geslagen om digitale gegevensuitwisseling in de regio’s mogelijk te maken. Bijna vijftig organisaties doen mee. Evi van der Linden, projectleider Babyconnect Limburg en Brabant: “We zijn erg blij met de toezegging van de subsidie. Nu kunnen we de opgestelde plannen gaan uitvoeren en samen digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg in Brabant en Limburg mogelijk maken.” De organisatiestructuur krijgt al invulling en aan het behalen van de beschreven mijlpalen wordt gewerkt. De komende periode komen er startbijeenkomsten waarin de plannen met alle deelnemers uit de partnerschappen Brabant en Limburg worden gedeeld.
Regio West
In de regio West is projectleider Christi Ouwerkerk al voortvarend van start gegaan. Samen met Inge Siderius werkt Christi vanuit Sleutelnet aan VIPP Babyconnect voor regio West. “Babyconnect is mijn eerste regionaal overstijgende project. Ik vind het echt een hele gave uitdaging. Ook spannend, met name op het gebied van techniek. Kunnen onze systemen de data wel op een goede manier aanleveren? En gaat het lukken dat alle neuzen dezelfde kant op? Maar ik heb heel veel vertrouwen in de manier waarop er in onze regio wordt samengewerkt, met enorm veel enthousiasme!”
Regio Overijsel/Gelderland
Na de toekenning van de subsidie van het ministerie van VWS kan het regionale partnerschap in Overijssel/Gelderland van start. Het partnerschap wordt geholpen door een team van Proscoop. Dit team van Proscoop bestaat uit Melissa Davina (programmamanager), Anneke Jansen (projectleider zorg) en Pieter Don (projectleider ICT). Zij begeleiden bijvoorbeeld bij het betrekken van zorgverleners en cliënten, het maken van ICT keuzes maken en vooral bij het versnellen en implementeren.