1. Nieuws
 2. Update stapsgewijze technische ontwikkeling april 2021

Update stapsgewijze technische ontwikkeling april 2021

20 april 2021

Veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg wordt geleidelijk gerealiseerd. En iedere maand worden er weer nieuwe resultaten geboekt die de gegevensuitwisseling in de geboortezorg een stapje verder brengen. Wat er in april bereikt is, lees je in deze update.

 • Livegang digitale gegevensuitwisseling Noord-Holland Noord

  In regio Noord-Holland Noord kunnen vanaf nu gynaecologen in het Dijklander Ziekenhuis en verloskundigen van verloskundigenpraktijken Enkhuizen & Andijk en Om de Noord op een veilige manier digitale geboortezorggegevens uitwisselen. Zij kunnen de zwangerschapskaart en de informatie die nodig is bij acute geboortezorg met elkaar delen. Wat deze uitwisseling inhoudt en wat het de zorgverleners en de cliënten oplevert zie je in deze video.

 

 • Medewerkers kraamzorg raadplegen gegevens in eigen systeem in gebruikerstest

  Twee medewerkers van kraamzorgorganisatie Zowiezo hebben in een gebruikerstest fictieve gegevens geraadpleegd die eerder door een verloskundige waren vastgelegd. Deze data konden zij inzien in een viewer in hun eigen systeem, Atermes. Een viewer is een ingebouwd scherm dat geopend kan worden zonder opnieuw te hoeven inloggen.
  Deze manier van gegevens delen voldoet aan de referentiearchitectuur uit het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg (zie kader ‘Wat is een referentiearchitectuur?). De gebruikerstest liet zien dat zowel gestructureerd vastgelegde gegevens als documenten geraadpleegd kunnen worden.

 • Verloskundigenpraktijk en kraamzorgorganisatie delen gegevens van echte cliënt

  In navolging van de gebruikerstest (zie punt hierboven) is het de afgelopen maand voor de eerste keer gelukt om gegevens van een echte cliënt te delen tussen verloskundigenpraktijk Om de Noord en kraamzorgorganisatie Zowiezo. De cliënt had hier vooraf toestemming voor gegeven. Ook deze manier van gegevensuitwisseling voldoet aan de referentiearchitectuur van het afsprakenstelsel. Vanaf halverwege juni 2021 kunnen kraamzorgorganisaties die met het kraamzorgsysteem Atermes werken een viewer (laten) integreren in het systeem. Dit betekent dat de functie om gegevens te kunnen raadplegen in dit systeem klaar is.

Wat is een referentiearchitectuur?

Een referentiearchitectuur beschrijft een logische, generieke structuur en bevat principes en richtlijnen. Deze kunnen vertaald worden naar een eigen, concrete architectuur. Een referentiearchitectuur is dus een soort sjabloon.