Goed nieuws: we hebben groen licht gekregen om het eenmalig inloggen in de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) vervroegd in de praktijk uit te proberen. Je kunt dan als cliënt in de geboortezorg gemakkelijker je gegevens ophalen bij je zorgaanbieders.
Wat is een PGO?
Een van de doelstellingen van VIPP Babyconnect is om geboortezorggegevens te ontsluiten naar Persoonlijke GezondheidsOmgevingen (PGO’s). Een PGO is een website of app waarin cliënten informatie over hun eigen gezondheid bij kunnen houden, dus ook een zwangere of kraamvrouw. Het regionaal partnerschap Noord-Nederland is samen met het landelijk programmabureau, MedMij en Nictiz bezig met een eerste implementatie met de PGO-leveranciers Drimpy, Ivido, Quli en Zodos. Hiermee komt de eerste gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en cliënten nu snel dichterbij!
Hoe werkt het nu?
Als een cliënt nu bij een zorgaanbieder haar gegevens op wil halen, dan moet deze elke keer bewijzen wie zij is door in te loggen met DigiD. Vervolgens moet zij de zorgaanbieder toestemming geven om de gegevens aan de PGO door te geven. Dit is niet zo gebruiksvriendelijk, zeker niet als de geboortezorggegevens bij meerdere zorgaanbieders staan. Bijvoorbeeld een verloskundigenpraktijk, kraamzorgorganisatie, ziekenhuis en echocentrum. Dan is het nodig om per zorgaanbieder opnieuw in te loggen en toestemming te geven.
Wat gaan we doen?
In het initiatief MedElkaar wordt onder andere gewerkt aan manieren om het vastleggen van toestemming gebruiksvriendelijker te maken. We hebben groen licht gekregen om een deel van deze plannen vervroegd in de praktijk uit te gaan proberen binnen de geboortezorg. Cliënten kunnen straks voor langere tijd toestemming geven aan een zorgaanbieder, zodat de toestemmingsvraag niet elke keer gesteld wordt als de cliënt gegevens op wil halen bij iedere zorgaanbieder.
Cliënten in de regio denken mee
Met een stapsgewijze aanpak gaan we eerst op kleine schaal en met een beperkt aantal organisaties geboortezorggegevens naar PGO’s ontsluiten. In de regio worden de cliënten en de moederraad nauw betrokken bij deze eerste implementatie. Door overleg tussen leveranciers en cliënten en tussentijds testen, kan tijdens het proces zo nodig al bijgestuurd worden. In samenwerking met PGO on Air wordt er een actieonderzoek uitgevoerd hoe geboortezorggegevens op een begrijpelijk en toegankelijke manier gepresenteerd kunnen worden. Hierdoor kunnen de wensen en eisen van de eindgebruikers goed gevolgd worden.
Meer informatie
Wil je meer weten over de PGO of de implementatie? Bekijk dan onderstaande meest gestelde vragen of neem contact op met Nienke Lemstra-Idsardi (via nienke.lemstra@wijzijngerrit.nl) of Jasper Prinsen (via j.prinsen@carecodex.org).
Vragen en antwoorden
Wat is een PGO?
Dit is een website of app waarin een cliënt de informatie over de eigen gezondheid kan bijhouden. Zo kan de cliënt zijn medische gegevens verzamelen en beheren, maar deze ook delen met anderen. Daarnaast kan de cliënt zelf ook gegevens toevoegen. Op deze manier houdt de cliënt grip op de eigen gezondheidsgegevens. Van behandeling tot labuitslagen, medicatie en inentingen. Alles bij elkaar. En deze gegevens blijven het hele leven beschikbaar.
Klopt het dat ik straks al mijn gegevens op een plek kan vinden?
Bekijk het antwoord in deze video.
Wat is het voordeel van gegevensuitwisseling voor zwangeren en kraamvrouwen?
Bekijk het antwoord in deze video.
Kan een cliënt zelf een PGO kiezen?
Er zijn nu al diverse PGO’s beschikbaar. Een cliënt kiest zelf welk PGO het beste bij hem past. Voor veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg is de PGO belangrijk. Het is ook mogelijk een voorbeeld-PGO te proberen.
Meer vragen en antwoorden
Meer vragen en antwoorden vind je HIER.