1. Nieuws
  2. Regiobrede samenwerking in Brabant

Regiobrede samenwerking in Brabant

30 juni 2021

Lidewijde Jongmans is al sinds 2017 betrokken bij een werkgroep van de 3 VSV’s in de regio Eindhoven (St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima MC); afgekort de ACM werkgroep. Deze heeft tot doel het realiseren van een gezamenlijke implementatie van de zorgstandaard geboortezorg. Zelf is ze bijna haar hele carrière tweedelijnsverloskundige geweest in Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Lidewijde vertelt over de samenwerking tussen de 3 VSV’s en hoe die een vervolg krijgt.

ACM werkgroep geboortezorg

“Omdat de samenwerking met de 3 VSV’s zo goed bevallen is, is besloten om dit in een permanente vorm te gieten tot ACM-werkgroep geboortezorg”, vertelt Lidewijde. “Het werd steeds duidelijker dat het verdergaan in één dossier niet door iedereen gewenst is, mede omdat de Kraam en JGZ niet kunnen aanhaken. Daarom heb ik als coördinator van ACM alle disciplines in stelling gebracht om de stuurgroep ervan te overtuigen de subsidie VIPP Babyconnect aan te vragen. De uitdaging was iedereen te overtuigen dat het een heel zinvol project is, omdat het de kwaliteit van de overdracht enorm verhoogd en het ook tijdbesparend zal zijn”. ACM stelt hierbij de beste zorg voor de zwangere, barende en het kind centraal. “Transparantie is hierbij van groot belang. Dat betekent samen besluiten tot projecten voor kwaliteitsverbetering, samen de PDCA cyclus doorlopen en transparant zijn over resultaten en verbeterpunten”, aldus Lidewijde.

Vruchtbare bodem voor verdere samenwerking

De bestaande samenwerking was een vruchtbare bodem om aan te sluiten bij Den Bosch, Uden en Helmond vanuit consortium Zuidoost Brabant. Voor Lidewijde ligt de uitdaging nu in het goed informeren van de achterban. “Als je zelf intensief betrokken bent, kun je je soms niet voorstellen dat anderen niet (goed) op de hoogte zijn. Dus mijn tip is alle bijeenkomsten te benutten om aandacht te vragen voor iets waarvan je vindt dat mensen het moeten weten”.

Regionaal partnerschap

De komende jaren gaat het regionaal partnerschap Brabant met de VSV’s: IGO JIJWIJ Samen in Geboortezorg, VSV Den Bosch, VSV Kiem Geboortezorg, VSV Máxima MC, VSV Catharina, VSV Anna digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg implementeren. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) gaat voor de regio de penvoering doen en Benedetta Malagoni gaat als projectleider aan de slag.