1. Nieuws
  2. Nieuwe versie informatiestandaard geboortezorg gepubliceerd

Nieuwe versie informatiestandaard geboortezorg gepubliceerd

17 mei 2022

Met het vaststellen en publiceren van de informatiestandaard geboortezorg PWD 3.2.3. is een grote stap gemaakt zodat alle zorgverleners binnen de geboortezorg alle relevante informatie kunnen krijgen die zij nodig hebben om goede zorg te verlenen. De benodigde informatie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de ‘integrale zwangerschapskaart’ te raadplegen. Het ontvangen van relevante informatie binnen netwerkzorg, wat de geboortezorg is, was tot op heden een uitdaging.

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk vanuit de softwaresystemen rechtstreeks onderling informatie uitgewisseld kan worden met zorgverleners en cliënten. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er aanpassingen gedaan worden in de systemen, zoals het inbouwen van een informatiestandaard. De leveranciers van softwaresystemen hebben de benodigde aanpassingen niet meteen geregeld. En dat hoeft ook niet om alvast te beginnen met het uitwisselen van digitale gegevens. De softwaresystemen kunnen namelijk convertors, oftewel vertaalmodules, inzetten om al aan de slag te kunnen. Meer informatie over convertors lees je hier.

Het inzetten van convertors is een van de versnellingsoplossingen vanuit VIPP Babyconnect. De convertor maakt dan gebruik van de landelijk ontwikkelde vertaaltabel die Nictiz beheert.

Vanuit een ontwikkelagenda bouwen de leveranciers de komende jaren stap voor stap zelf de informatiestandaard in.

Voor het hele bericht ga je naar de website van Nictiz.