1. Nieuws
  2. Kick-off klankbordgroep trainingen digitale gegevensuitwisseling

Kick-off klankbordgroep trainingen digitale gegevensuitwisseling

20 januari 2021

Ga jij met digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg aan de slag? Dan biedt het landelijk programmabureau Babyconnect trainingen en modules om je kennis te vergroten. Er zijn ook trainingen op maat voor regionale partnerschappen, VSV’s/IGO’s of individuen mogelijk. Om de modules verder inhoudelijk vorm te geven is er een klankbordgroep opgericht waarin eindgebruikers meedenken.

Op vrijdag 15 januari vond de eerste digitale sessie van deze klankbordgroep plaats waarin de module basis digitale gegevensuitwisseling inhoudelijk werd besproken. Er waren onder andere verloskundigen, een kraamverzorgende en een gynaecoloog aanwezig. Het doel van deze groep is om zorgverleners inhoudelijk te betrekken bij het vormgeven van modules en trainingen. Welke onderwerpen spelen er in welke fase voor de zorgverleners? Welke onderwerpen hebben prioriteit? Welke vorm van trainingen is wenselijk? Deze en meer vragen kwamen voorbij tijdens de sessie.

Onderwerpen module

Op een Miro-bord gaven deelnemers verschillende onderwerpen waarover zij meer willen weten of leren:

  • Hoe werkt de techniek achter het systeem?
  • Hoe wissel je gegevens uit?
  • Hoe gaat het met de privacy?
  • Hoe haal je gegevens op?
  • Hoe kan ik de gegevens van de ander zien?
  • Hoe geef je toestemming aan elkaar om de uitwisseling mogelijk te maken?
  • Waar kan je zien wie wat kan zien?
  • Hoe werkt een viewer?

Onder de motorkap ook belangrijk

‘Opvallend is dat zorgverleners ook meer willen weten over wat er ‘onder de motorkap gebeurt. Hoe werkt gegevensdeling? Het is handig als dit ook kort in een e-learning mee wordt genomen. Het werkt volgens de deelnemers verhelderend als je weet hoe de basis in elkaar steekt.

Geslaagde sessie

De online sessie was een succes. Met de resultaten van deze sessie wordt nu verder inhoudelijk gewerkt aan de basismodule digitale gegevensuitwisseling. Tijdens de volgende werksessie, medio februari, doorlopen we de module met elkaar en wordt de inhoud beoordeeld.

Meer informatie

Wil je meer weten over de klankbordgroep of wil je jezelf aanmelden voor de volgende bijeenkomst? Neem dan contact op met Marleen Veninga, trainer Babyconnect: m.veninga@carecodex.org.