In de procesbeschrijving van de innovatie- en beheercyclus waren de contouren van onderhoud en beheer opgenomen. Op basis van de ervaringen opgedaan in het schaduwdraaien rondom de nieuwe processen zijn aanpassingen gemaakt.
Daarnaast was het van belang om de vertaalslag te maken naar de regionale situatie rondom onderhoud en beheer. Een onderdeel waar de Regionale Samenwerkende Organisaties (RSO’s) een belangrijke rol in kunnen gaan spelen. Samen met RSO Nederland en vertegenwoordigers van de RSO’s zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een heldere dienstverlening. Deze dienstverlening kan na het afronden van het programma door de VSV’s worden ingekocht, zodat zij blijvend worden ondersteund in de praktische uitvoering van de digitale gegevensuitwisseling.
De RSO’s spelen een rol in de ondersteuning en de softwareleveranciers zijn de partijen die zorgen dat de zorg op een goede wijze kan worden geregistreerd zodat informatieuitwisseling op data niveau beschikbaar is. Dit betekent dat ook de samenwerking en heldere afspraken richting de softwareleveranciers gestructureerd en geborgd moet worden. Hiertoe is een focusgroep geboortezorg ingericht onder de landelijke vereniging OIZ en SiliZo (samenwerking van ICT leveranciers). In de focusgroep komt de vraagkant en aanbodkant bij elkaar, gestuurd door de wensen en gemandateerde besluiten vanuit de eindgebruikers.
Als laatste onderdeel van een goed werkend onderhoud en beheer cyclus is het vaststellen van de minimale normen en eisen van een softwaresysteem. Daartoe is een XIS-keurmerk geboortezorg in ontwikkeling. In 2024 is het normenkader vastgesteld dat als groeipad wordt gebruikt in het komen tot gecertificeerde softwaresystemen.