In de kerngroep eindgebruikers zitten vertegenwoordigers vanuit alle vier de eindgebruikersgroepen (cliënten, zorgverleners, zorgorganisaties, data-analisten/onderzoekers). Wie zijn deze mensen en wat doen ze precies? We stellen je ze graag in onze komende nieuwsbrieven aan je voor. Dit keer is de beurt aan Susanne Jumelet, eerstelijns verloskundige.
Wie is Susanne Jumelet?
“Ik heb twee kinderen die al het uit huis zijn. Ik ben single en woon met twee katten in Hoorn.” Tijdens het interview kijkt er eentje nieuwsgierig toe.
“Ik hou van sporten, zoals hardlopen, yoga en schaatsen. Schaatsen doe ik graag op natuurijs als het kan. En anders elke week op de schaatsbaan hier in Hoorn samen met een collega. Nog een maandje, dan gaat de baan weer dicht tot oktober.” Op onze vraag of schaatsen ook haar favoriet is, reageert Susanne dat ze alle sporten leuk vind.
“Ook ga ik graag naar het theater en naar de film, en dan vooral naar filmhuisfilms of documentaires, de alternatievere films dus. En ik reis graag.”
Susanne is geboren in Amsterdam, maar met haar ouders verhuisde ze naar Purmerend en nu woont ze dus in Hoorn waar ze het langste van alle drie woont.
Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben ooit begonnen als verpleegkundige, maar ik kwam erachter dat er verloskunde bestond en dat leek mee heel erg leuk. Ik ben toen op m’n 27e verloskunde gaan studeren. Inclusief de opleiding ben ik nu 36 jaar met verloskunde bezig. Sinds 2024 werk ik ook als lactatiekundige. In die rol geef ik extra ondersteuning bij problemen met babyvoeding. Ik ben nu 62, en ik denk nog niet aan stoppen, zeker nu met mijn lactatiekundigepraktijk. Ik vind het nog veel te leuk in de verloskunde.”
Daarnaast heeft ze ook veel bestuurlijke activiteiten, dat heeft haar interesse. “Ik heb een management opleiding afgerond in 2019 en ben voorzitter van de kring verloskundigen West-friesland. Via de KNOV ben ik op landelijk niveau betrokken bij de gesprekken met VGZ en ik zit in de werkgroep Onatal. Samen met een groep verloskundigen zitten we een keer per twee maanden rond de tafel met de leverancier om het systeem up to date te houden.”
Susanne werkt in de groepspraktijk, in een maatschap, Eva van Hoorn. “Wij zitten dichtbij het Dijklander Ziekenhuis. Als praktijk vonden we integrale zorg belangrijk, daarom zochten we in het verleden de samenwerking met de gynaecologen op. Tot corona werkten de gynaecologen ook op de locatie van Eva van Hoorn. Maar toen werden de wachtkamers echt veel te vol om dat te blijven doen, en sindsdien is dit eigenlijk niet meer teruggekomen. Dat vind ik heel jammer. Naast verloskunde kun je bij ons ook terecht voor kraamzorg en echo’s, waarbij de uitgebreidere echo’s nog wel door de gynaecologen gedaan worden.”
Hoeveel baby’s Susanne op de wereld heeft geholpen, heeft ze niet bijgehouden. Maar dat zullen er wel heel veel geweest zijn in de afgelopen 36 jaar.
Waarom is digitale gegevensuitwisseling belangrijk voor jou?
“Juist voor die integrale zorg is digitale gegevensuitwisseling zo belangrijk. Bijvoorbeeld zoals nu als we intake-overleg hebben, dan moet iedereen toch weer allerlei gegevens overtypen in het eigen systeem. Wij in Onatal, het ziekenhuis in hun systeem, en dat is natuurlijk foutgevoelig. Het is dus fijn als je direct dingen in het systeem kan lezen. Nu krijg je als iemand op consult is geweest wel vaak een brief natuurlijk, maar hoe mooi zou het zijn als dat gewoon meteen in alle systemen te lezen is?
Als praktijk maken we ook steeds meer baringen af, zoals dat heet, terwijl vroeger gingen die vrouwen naar het ziekenhuis. Dan moet je als verloskundige nu in twee systemen werken, in het eigen systeem en in het systeem van het ziekenhuis. Een ander voorbeeld is het capaciteitstekort bij de verpleegkundigen. Met het digitaal uitwisselen van gegevens kunnen we nog makkelijker werkzaamheden van hen overnemen. Dat scheelt heel veel werk voor het ziekenhuis.”
Susanne is al lang betrokken bij de ontwikkelingen, al vanaf het begin. “Het zou dus echt fantastisch zijn als het nu een keer gaat lukken. Er zijn verloskundigenpraktijken in het land die met hetzelfde systeem als het ziekenhuis werken, maar dat is nou juist niet wat ik wil. Omdat dat vaak veel te log is, als je daar iets wilt aanpassen duurt dat lang. Daarom ben ik er voorstander van dat iedereen in het eigen systeem blijft werken.”
Wat is jouw rol in de kerngroep eindgebruikers?
“Ik zie mijn rol vooral in het meedenken hoe we digitale gegevensuitwisseling gaan uitvoeren. Uiteindelijk gaan de eindgebruikers natuurlijk beslissen over welke items, welke veranderingen doorgevoerd gaan worden en welke prioriteit hebben.” Susanne doelt hiermee op de rol van de kerngroep in het proces van de Innovatie- en beheercyclus waarin aanpassingen altijd vooraf getoetst worden bij de eindgebruikers.
“Het is goed dat alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Laatst was er bijvoorbeeld een echoscopist die het hele echoverhaal miste. Daarom is het goed dat wij er als praktiserende zorgverleners bij zitten, want wij weten wat we nodig hebben. En dat we dat duidelijk proberen te maken aan de ICT-ers.
Ik hoop dat we snel kunnen starten en dat de informatie over de baring snel beschikbaar komt.
Ik snap dat het wel goed en veilig moet, maar ik ben nu vaak in twee of drie systemen tegelijk aan het werken en dat is ook foutgevoelig. We hebben het nodig.”
Meer weten?
Wil je contact opnemen met de kerngroep voor meer informatie? Dit kan via eindgebruikers@geboortezorg.org.