1. Nieuws
  2. Even voorstellen – de leden van de kerngroep eindgebruikers – Frenchie de Kunder

Even voorstellen – de leden van de kerngroep eindgebruikers – Frenchie de Kunder

27 maart 2025

In de kerngroep eindgebruikers zitten vertegenwoordigers vanuit alle vier de eindgebruikersgroepen (cliënten, zorgverleners, zorgorganisaties, data-analisten/onderzoekers). Wie zijn deze mensen en wat doen ze precies? We stellen je ze graag in onze komende nieuwsbrieven aan je voor. Dit keer is de beurt aan Frenchie de Kunder.

Wie is Frenchie de Kunder?
“Ik ben mama van drie jongens: Guus (3,5 jaar), Flynn(bijna 2 jaar) en de pasgeboren Jimmy. Mijn dagen zijn goed gevuld met het gezinsleven, maar ik geniet er volop van. In mijn schaarse vrije tijd neem ik het liefste wat tijd voor mijzelf om op te laden. Ik lees graag (non-fictie, waargebeurde verhalen, drama, historische romans), luister graag naar muziek en ga graag lekker naar buiten.. Zo vind ik het leuk om met de kinderen op pad te gaan en af te spreken met vriendinnen die ook bijna allemaal kinderen hebben. Ook sport ik graag, dat moet ik nu weer opbouwen, maar ik wil weer gaan hardlopen. Ook yoga en zwemmen wil ik weer gaan doen. Daarnaast hou ik van creatief bezig zijn en leer ik naaien met de naaimachine, al zit ik nog in de beginfase. Ik heb wel wat pittenzakjes voor de kinderen gemaakt, waar ze mee kunnen spelen, maar ik wil ook kleren voor de kinderen gaan maken.

 Wat ook nog een hobby van mij is is de geboortezorg. Ik ben daar (helaas) totaal niet in geschoold, maar wel drie keer bevallen en ik vind die ‘wereld’ echt heel erg interessant. Ik heb boeken gelezen over bijvoorbeeld bevallingsverhalen en ik luister ook veel podcasts over hoe de geboortezorg in elkaar zit en ook over bevallingsverhalen. Ik vind het fascinerend hoe het werkt, moeder worden en het zorgsysteem daaromheen.
Ik heb geschiedenis en boekwetenschap gestudeerd en begon mijn carrière bij een uitgeverij. Uiteindelijk rolde ik de ICT in en werk ik nu als applicatiebeheerder bij de omgevingsdienst IJmond.”

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik werk als applicatiebeheerder bij de omgevingsdienst, waar ik mij bezighoud met het optimaliseren van het zogenaamde zaaksysteem voor mijn collega’s. Ik ben gestart als milieu toezichthouder en heb toen zelf veel met het digitale system gewerkt. Ik bied nu de ondersteuning zodat het systeem voor mijn collega’s werkt in plaats van zij voor het systeem werken.
Daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij de moederraad van Geboortehart [red. integrale geboortezorgorganisatie in Noord-Holland]. Daar denk ik mee over verbeteringen in de geboortezorg. Er gaat een hele hoop goed, maar er kan altijd iets beter.”

Waarom is digitale gegevensuitwisseling belangrijk voor jou?
“Ik ben van nature nieuwsgierig en merk dat er veel gegevens worden vastgelegd tijdens zwangerschapscontroles, maar dat ik als cliënt daar zelf maar beperkt toegang toe heb. Ik zou het fijn vinden om mijn eigen dossier gemakkelijk in te kunnen zien, bijvoorbeeld om echo’s en eerdere zwangerschapsverslagen terug te zien en te vergelijken of om bepaalde medische gegevens te kunnen teruglezen. Dat is niet alleen handig voor mijzelf, maar ook voor andere zwangeren en zorgverleners, zodat iedereen direct over de juiste informatie beschikt.
Vanuit mijn werk als applicatiebeheerder weet ik hoe belangrijk het is om wensen van eindgebruikers helder te krijgen en om realistische verwachtingen te scheppen over wat er technisch mogelijk is. Dit perspectief neem ik ook mee in mijn rol binnen de kerngroep eindgebruikers.”

Wat is je rol in de kerngroep van eindgebruikers?
“In de kerngroep breng ik mijn persoonlijke ervaringen als moeder van drie kinderen in. Hoewel ik op persoonlijke titel deelneem, probeer ik ook input van andere zwangeren te verzamelen, bijvoorbeeld via de moederraad. Ik hoop dat in de toekomst nog meer cliënten aansluiten, zodat er een breder perspectief binnen de groep komt.
Ik vind het bijzonder en leerzaam om met zo’n diverse groep samen te werken. Het feit dat er ook een vader in de kerngroep zit, vind ik een mooie aanvulling. Het draait vaak om de moeder, maar vaders spelen ook een belangrijke rol.
Ik kijk ernaar uit om te zien hoe de kerngroep zich verder ontwikkelt en hoe digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg steeds beter kan worden ingericht.”

Meer weten?
Wil je contact opnemen met de kerngroep voor meer informatie? Dit kan via eindgebruikers@blinkz.nu.