1. Nieuws
  2. Dijklander Ziekenhuis en verloskundigen gaan digitaal gegevens uitwisselen

Dijklander Ziekenhuis en verloskundigen gaan digitaal gegevens uitwisselen

7 april 2021

In regio Noord-Holland Noord kunnen vanaf nu de gynaecologen in het Dijklander Ziekenhuis en twee verloskundigenpraktijken op een veilige manier digitale geboortezorggegevens uitwisselen. Zij kunnen de zwangerschapskaart en de informatie die nodig is bij acute geboortezorg uitwisselen.

Mijlpaal

Het live gaan is een belangrijke mijlpaal. Het project laat zien dat veilige digitale gegevensuitwisseling mogelijk is tussen alle zorginformatiesystemen in de geboortezorg. Bij de livegang kunnen er gegevens gedeeld worden tussen drie zorginformatiesystemen. Deze systemen worden door een heel groot aantal zorgverleners in de geboortezorg dagelijks gebruikt.

Stap voor stap

Het delen van gegevens begint klein; eerst met een beperkte set gegevens (waaronder de zwangerschapskaart) en met een beperkt aantal zorgverleners. Daarna wordt er uitgebreid met meer gegevens en meer zorgverleners. En eerst met de gegevens van één of enkele cliënten, daarna met meer en meer cliënten.

Film digitale gegevensuitwisseling in de praktijk

In onderstaande film vertelt gynaecoloog Evelien Timmerman wat digitale gegevensuitwisseling haar en haar cliënt oplevert. Informatiearchitect Thom Otten legt uit hoe ICT-collega’s de geboortezorg kunnen ondersteunen. En Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het ministerie van VWS, licht het belang van deze stap toe voor de gehele geboortezorg. En hij roept daarbij alle zorgverleners op om aan boord te stappen om volledige, veilige digitale gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Deze livegang is gerealiseerd door samenwerking tussen het Dijklander Ziekenhuis en de verloskundigenpraktijken Om De Noord en Enkhuizen en Andijk, en de leveranciers Orfeus, Vrumun, ChipSoft, HINQ, ZW Connect en IVIDO.

Ps. De naam van de cliënt in het scherm (Jenneke Mouwen) is fictief.