In navolging van het bericht in september over de voortgang van VIPP Babyconnect (lees hier), hebben de regionale partnerschappen allen hun herzieningsaanvraag voor de aangepaste beleidsregel deze maand op tijd ingediend. De herziene beleidsregel heeft belangrijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt: het subsidieprogramma wordt voortgezet tot in 2025. Hierdoor blijft digitale gegevensuitwisseling ook in dat jaar bekostigd vanuit subsidie.
Met een overbruggingsfinanciering van VWS, en in afwachting van het NZa-tarief vanaf 2026, kunnen we gezamenlijk grote stappen blijven zetten. Dit biedt de mogelijkheid om de functionele gegevensuitwisseling in de eerste twee kwartalen van 2025 verder op te schalen. Het is indrukwekkend om te zien dat alle partnerschappen erin geslaagd zijn de projectorganisatie tot 1 juli 2025 te financieren, zonder dat hiervoor extra middelen beschikbaar waren.
Technische vooruitgang bij systemen
Naast de herzieningsaanvragen hebben de regionale partnerschappen ook op technisch vlak mooie stappen gezet. Voor alle ziekenhuis-, verloskundige- en kraamsystemen is het technisch mogelijk om gegevens te raadplegen. Deze techniek is zowel technisch, als functioneel en met eindgebruikers getest. Ook aan de kant van data publiceren zijn stappen gezet.
Het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft loopt hierin voorop: hun systeem is al live en publiceert onder meer de Basisgegevensset Zorg (BGz) en geboortezorgdocumenten, zoals de integrale zwangerschapskaart in pdf-formaat. Nexus is ook live in het Groene Hart Ziekenhuis en werkt aan de laatste stappen voor implementatie in het Sint Anna Ziekenhuis. Epic volgt snel en levert binnenkort de techniek op voor digitale gegevensuitwisseling. Daarmee zetten de ziekenhuissystemen als eerste de stap naar veilige digitale gegevenstuitwisseling in de geboortezorg.
Voordelen voor zorgverleners en cliënten
Gegevens uitwisselen in een netwerkwerk doe je niet voor jezelf. Dat doe je voor de cliënt, door andere zorgverleners goed te informeren. Door deze stap kunnen ziekenhuizen onderling gegevens uitwisselen, maar ook is deze informatie te raadplegen voor de betrokken zorgverlener in de verloskunde en kraam.
Voor verloskundigen betekent dit dat zij niet langer hoeven te wachten op schriftelijke overdrachten per post. Daarmee wordt een enorm belangrijke stap gezet in de geboortezorg.
Verloskundigen aan zet
De verloskundigen zelf gaan ook aan de slag met het publiceren van data. Onatal en Orfeus zetten nog voor het einde van het jaar de stap naar testen in de productieomgeving. In de afgelopen maanden is voor de Onatal techniek een praktijktest uitgevoerd. Hierbij is de techniek samen met een verloskundigenpraktijk getest en verbeterd. Door meer praktijken deze functionaliteit in productie te laten gebruiken, kan de uitwisseling nog verder verbeterd worden. Zo kan met meerdere eindgebruikers worden bepaald wat nodig is om de stap te zetten naar een livegang. Vandaaruit zal de hoeveelheid data uitwisseling groeien en nog verder verbeteren. Met deze stappen komt ook het publiceren van data vanuit de verloskundigenpraktijk een stap dichterbij.
Helaas zijn de gesprekken om data vanuit het systeem Vrumun te publiceren op dit moment vastgelopen. Dit betekent dat je geen informatie kunt raadplegen afkomstig uit een verloskundigenpraktijk die werkt met Vrumun. In de afgelopen periode zijn hierover gesprekken gevoerd met klanten en Vrumun. Uiteraard wordt alles op alles gezet om met elkaar tot een oplossing te komen. Wel kunnen Vrumun praktijken via een SSO-koppeling (single sign-on) gegevens inzien van bijvoorbeeld ziekenhuizen.
Doorbraak in de kraamzorg
Voor de kraamzorg wordt verwacht dat ICT4KRAAM als eerste leverancier dit jaar data-elementen gaat publiceren. Dit is een grote stap vooruit voor de kraamzorg, omdat zij vanuit zowel de ziekenhuiszorg als de verloskundigenzorg data kunnen zien die voor hen relevant is. Deze data bereiken hen nu nog niet altijd, terwijl die voor het verlenen van zorg zeker relevant is. Het feit dat vanuit alle kraamzorgsystemen geraadpleegd kan worden is dan ook heel waardevol.
Privacy blijft gewaarborgd
Bij de uitwisseling van gegevens blijft de privacy van cliënten prioriteit. Zorgverleners krijgen alleen toegang tot informatie die relevant is voor hun professie. Meer hierover lees je in het artikel: Privacy cliënten verbetert door nieuwe rol zib-matrix geboortezorg.
Meer weten?
Door stappen te blijven zetten komt digitale gegevensuitwisseling voor jou als zorgverlener steeds een stapje dichterbij. Heb je vragen over het programma? Neem contact op met jouw regionale projectleider, of met het landelijk programmabureau via info@carecodex.org.