Sprongen maken door krachten te bundelen

  1. #DaarTekenIkVoor
  2. Sprongen maken door krachten te bundelen

“Als we onze krachten bundelen en verder kijken dan alleen onze eigen regio, dan kunnen we landelijk sprongen maken in digitale gegevensuitwisseling”, vertelt Florin Jelsma. De verloskundige uit Beverwijk gelooft dat als meer praktijken en organisaties mee doen er voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg landelijk sprongen kunnen worden gemaakt. “Samen staan we sterker. We moeten echt verder kijken dan de eigen omgeving om met de hele geboortezorg stappen te kunnen maken.”

Voor zwangeren is digitale gegevensuitwisseling volgens Florin een noodzakelijke stap. “Als een cliënt op consult komt, heeft ze letterlijk een boekje bij zich met haar gegevens. Je raakt dat makkelijk kwijt. Dat is thuis niet zo erg, maar je moet er toch niet aan denken dat medische gegevens elders kwijt raken. Dit is alles behalve AVG-proof”, aldus Florin. Digitale gegevensuitwisseling zorgt ook voor eenzelfde kennisniveau tussen cliënt en betrokken zorgverleners. “Als we digitaal uitwisselen weten we op hetzelfde moment allemaal hetzelfde. Zo kan ik als verloskundige oplopen met de client ipv te volgen omdat gegevens later bij mij terecht zijn gekomen.”

Dagtaak

Haar werk als verloskundige zou daarnaast ook een stuk prettiger worden als digitale gegevensuitwisseling is gerealiseerd. “Het is niet te geloven hoeveel tijd ik kwijt ben met administratieve handelingen. Het overtikken van echogegevens, het eindeloos nabellen van uitslagen, opvragen van gegevens van het consult bij de gynaecoloog. Ik heb er vaak een dagtaak aan. Die tijd zou ik veel liever besteden aan een langer consult met een zwangere en haar partner.” Dat de verloskundige nu nog veel bezig is met administratieve handelingen maakt het werk ook minder leuk. “Ik heb er weinig plezier in om gegevens handmatig over te tikken in ons systeem. Bovendien zit daar ook altijd een risico van een fout in.”

Baat bij

“We zullen best even moeten wennen aan digitale gegevensuitwisseling en misschien kost het in het begin wat meer moeite en tijd, maar uiteindelijk hebben we er allemaal, cliënt en zorgverlener, baat bij. De tijd die digitale gegevensuitwisseling mij oplevert, gaat dan echt weer naar de zwangere. En daar draait het om”, besluit Florin.