“Gegevensuitwisseling levert een bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg. Daarom zet ik mijn handtekening”, vertelt Peter Boudewijn, bestuurder van RST Zorgverleners. Deze organisatie is één van de circa 30 kraamzorgorganisaties die in Rotterdam-Rijnmond meedoet aan de realisatie van digitale gegevensuitwisseling. “Tuurlijk, er zijn best nog wel wat open punten en risico’s, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dat met elkaar goed gaan regelen.”
RST Zorgverleners levert naast kraamzorg ook verzorging en verpleging en huishoudelijke begeleiding. De organisatie neemt deel in meer dan 20 VSV’s of IGO’s. De regio Rotterdam-Rijnmond waarin RST Zorgverleners ook actief is, heeft in juli 2020 de subsidie VIPP Babyconnect aangevraagd en in september 2020 is de subsidie toegekend.
Stap voorwaarts
Door de toekenning van de subsidie kan de regio digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg gaan realiseren. Peter: “We kunnen een stap voorwaarts zetten in de digitale uitwisseling van gegevens in de geboortezorgketen. Van deze keten maakt de kraamzorg een belangrijk deel uit. Het sluit daarnaast ook aan bij de digitalisering van het cliëntdossier, waar RST Zorgverleners al ver mee is gevorderd.”
Voordelen voor cliënten
Hij ziet naast de voordelen voor organisaties en de gehele geboortezorg ook belangrijke voordelen voor cliënten. “Voor de cliënt biedt digitale gegevensuitwisseling de mogelijkheid om zelf de gegevens in te zien die er uitgewisseld worden tussen de professionals in de geboortezorg. De cliënt hoeft geen verwijsbriefjes meer mee te nemen bij doorverwijzing. De cliëntgegevens zijn digital beschikbaar voor de zorgverleners.”