1. Nieuws
  2. Wegiz vanaf 1 juli in werking

Wegiz vanaf 1 juli in werking

4 juli 2023

De Wet Elektronische Gegevensuitwisseling In de Zorg (Wegiz) is sinds zaterdag 1 juli 2023 in werking. Dit betekent dat zorgaanbieders wettelijk verplicht worden om zorggegevens elektronisch uit te wisselen.

De Wegiz moet ervoor zorgen dat de informatiesystemen van zorgaanbieders met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen.

Invoering van de Wegiz is goed nieuws voor de digitale gegevensuitwisseling in onder andere de geboortezorg, omdat de wet aanstuurt op maximale interoperabiliteit. Dit betekent dat het technisch mogelijk wordt dat de zorginformatie tijdig de cliënt volgt tijdens het behandelproces. Daarnaast krijgen zorgaanbieders meer keuzevrijheid doordat standaardisering een gelijk speelveld creëert voor leveranciers van zorginformatiesystemen.

Het is de bedoeling dat ook de gegevensuitwisseling in de geboortezorg onderdeel uit gaat maken van de Wegiz. Zodra bekend is wanneer hiermee wordt gestart, informeren we je over dit traject.

Lees hier meer over de Wegiz.