1. Nieuws
 2. Update versnellingsprojecten – zomer 2022

Update versnellingsprojecten – zomer 2022

28 juli 2022

In het eerste en tweede kwartaal van 2022 hebben de regionale partnerschappen met ondersteuning van het landelijk programmabureau een aantal versnellingsprojecten opgestart. Bij deze versnellingsprojecten wordt er net even wat extra aandacht besteed aan het delen van de resultaten met elkaar. Zo werken alle negen regionale partnerschappen aan de V van Versnellingsprogramma voor informatie-uitwisseling tussen patiënt/cliënt en professional (VIPP).
Dit artikel beschrijft een update van alle lopende versnellingsprojecten.

PGO en jeugdgezondheidszorg
De eerste implementatie met een PGO en de eerste implementatie van uitwisseling tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg worden in Noord Nederland uitgevoerd. Deze implementaties zijn nog niet af in het tweede kwartaal, maar er zijn goede eerste stappen gezet tussen de praktijk en landelijke organisaties waarmee samengewerkt moet worden. We verbinden landelijke partijen als Nictiz, Medmij, VZVZ met de praktijk om zo inzicht te geven dat netwerkzorg en de client centrale uitgangspunten zijn bij VIPP Babyconnect. Bij beide implementaties worden direct cliënten en zorgverleners uit de praktijk betrokken.

Eerste (technische) implementaties met zorginformatiesystemen
Met verschillende regionale partnerschappen lopen eerste implementaties met specifieke zorginformatiesystemen (ZIS). Zo is het partnerschap Utrecht/Amersfoort aan de slag met een ziekenhuis, verloskundigenpraktijk en kraamzorgorganisatie waar respectievelijk de zorginformatiesystemen Epic, Orfeus en Atermes gebruikt worden en het integratieplatform HINQ.
Noord-Holland Noord gaat de voorbeeldimplementatie verder ‘productie-klaar’ maken waarbij de prioriteit ligt bij een ziekenhuis met informatiesysteem Chipsoft, verloskundigenpraktijken die Orfeus en Vrumen gebruiken en het integratieplatform HINQ.
De resultaten van de implementaties worden gedeeld, met de andere regionale partnerschappen, zodat zij ook verder kunnen met deze behaalde resultaten. Zo moet kennisdeling de beoogde versnelling opleveren. Het programmabureau begeleidt de eerste implementaties tot en met een implementatiehandleiding die in het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg wordt gepubliceerd. Op die manier komen de handleidingen beschikbaar voor het hele land.

Trainingsaanpak, communicatie-aanpak en implementatietools zorg
Voor de versnellingsprojecten rondom training, communicatie en implementatietools voor zorgverleners wordt kennis rondom het implementeren verzameld en ontwikkeld. Diverse regionale partnerschappen werken met een kennisopdracht diverse middelen uit. De ontwikkelde voorbeelden, plannen, presentaties etcetera zijn als training of ter inspiratie bruikbaar voor de andere regionale partnerschappen.
Twee afgeronde kennisopdrachten zijn:

 1. Een implementatieplan geschreven door partnerschap Noord Holland Noord.
 2. De gebruikte presentatie en een uitwerking van een kick-off bijeenkomst “IGD Rijnmond naar de praktijk”.

Rondom communicatie is een praktijkvoorbeeld van een stakeholders analyse uitgewerkt door de partnerschappen Brabant en West. Dit was ook de basis voor een communicatieplan dat zij gezamenlijk hebben ontwikkeld. Dit plan wordt nu omgezet in een interactieve PDF.

Omdat er zoveel mooie (praktijk)voorbeelden, tools, tips, ervaringen zijn om elkaar te inspireren en te delen zijn we op het digitaal platform (het kennisplatform voor de regionale partnerschappen) een inspiratieplein aan het bouwen. Hierop komen onder andere de resultaten van de versnellingsprojecten, maar vooral ook de kennis uit alle regionale partnerschappen.

Een kijkje nemen bij de regionale partnerschappen

Nieuwsgierig naar hoe de implementatie van digitale gegevensuitwisseling in de regionale partnerschappen verloopt, neem dan een kijkje op regionale pagina’s op het digitaal platform of laat je informeren door de regionale nieuwbrieven die daar ook gepubliceerd staan.

 1. Partnerschap Amsterdam-Amstelland-Almere
 2. Partnerschap Brabant
 3. Partnerschap Midden-Oost Nederland
 4. Partnerschap West
 5. Partnerschap Limburg
 6. Partnerschap Noord Holland Noord
 7. Partnerschap Noord Nederland
 8. Partnerschap Rijnmond
 9. Partnerschap Utrecht – Amersfoort