In de regionale partnerschappen wordt hard gewerkt aan de implementatie van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. We lichten graag enkele eerste implementaties uit.
Noord-Nederland: Implementatie jeugdgezondheidszorg
Het partnerschap Noord-Nederland is de kartrekker voor verschillende eerste implementaties. Eén daarvan is de uitwisseling met de jeugdgezondheidszorg. Daarvoor zijn eind oktober zorgverleners, zorgorganisaties en beheerorganisaties samengekomen in het Isala Ziekenhuis in Zwolle om een eerste stap te zetten.
Tijdens deze bijeenkomst zijn alle obstakels die de implementatie (kunnen) blokkeren geïnventariseerd. Door de perspectieven van de verschillende partijen naast elkaar te leggen, werd er een breed scala aan obstakels verzameld. Deze kunnen vervolgens worden opgelost om zo uiteindelijk tot een implementatie te komen. Je leest hier meer over in het praktijkvoorbeeld eerste implementatie met jeugdgezondheidszorg.
Utrecht-Amersfoort: Implementatie bronsystemen Epic en Atermes
Een tweede partnerschap dat we uitlichten is Utrecht-Amersfoort. Ze zijn trekkerregio voor de implementatie van de bronsystemen Epic (ziekenhuisinformatiesyteem) en Atermes (kraaminformatiesyteem).
Epic is in een vroeg stadium bij de eerste implementatie aangehaakt. Het St. Antonius ziekenhuis heeft daarop een mapping gerealiseerd van de Integrale Zwangerschapskaart naar Epic om de relevante gegevens uit Epic te kunnen halen ten behoeve van de implementatie. Leveranciers Epic, Atermes en HINQ, de betrokkenen uit het partnerschap en het landelijk programmabureau Babyconnect hebben in verschillende planningssessies zogenaamde sprints bepaald. In de planningssessie zijn de afhankelijkheden helder in kaart gebracht, om eventuele problemen in een vroeg stadium te tackelen en de ontwikkelingen goed op elkaar af te stemmen. Ook maakt de regio Utrecht-Amersfoort gebruik van de lessen en resultaten uit Noord-Holland Noord m.b.t. de koppelingen tussen HINQ en Orfeus. Zodat ook dit bronsysteem meegenomen kan worden in het 1e plateau en gebruikers uit de regio begin 2023 functionele tests kunnen doen met de gegevensuitwisseling tussen deze systemen.
Noord-Holland Noord: Implementatie bronsystemen ChipSoft, Orfeus en Vrumun
Regionaal partnerschap Noord-Holland Noord is goed op stoom met haar eerste implementaties. Ze zijn trekkerregio voor de bronsystemen ChipSoft (ziekenhuisinformatiesyteem), Orfeus en Vrumun (verloskundiginformatiesysteem). In wekelijkse sessies met leveranciers Orfeus, ZWconnect en HINQ, de betrokkenen uit het partnerschap en het landelijk programmabureau, worden de benodigde ontwikkelingen afgestemd om te zorgen dat bijvoorbeeld het ziekenhuis en verloskundigen van IGO geboortehart zwangerschapsgegevens kunnen uitwisselen. Ook buiten deze sessies om weten de leveranciers elkaar goed te vinden zodat er veel voortgang is. De eindgebruikers in de regio hebben de wens om eerst een kleine dataset (PDF/a) uit te wisselen en vanaf daar door te ontwikkelen naar een volledige dataset. Daar ligt de eerste focus voor deze leveranciers in de regio.
Ook met Vrumun wordt een groeimodel aangehouden. Voor de eerste stap is gekozen om een kleine dataset op te leveren, en dit is gerealiseerd. Er wordt nu gewerkt aan de koppeling met HINQ.
De zorgverleners betrokken bij de eerste implementatie in IGO Geboortehart worden voorbereid op de functionele test. En de eerste technische testen staan al gepland. De weg naar de eerste livegang komt steeds dichterbij!
Partnerschappen zitten niet stil
De uitgelichte eerste implementaties zijn voorbeelden, maar de overige regionale partnerschappen zitten zeker niet stil. De projectleiders willen hun kennis graag met elkaar delen en kennis bij elkaar ophalen. Daarom komen de projectleiders wekelijks bij elkaar. Er worden updates gegeven over de eerste implementaties en de mijlpalenplanning komt aan bod. Om de week zijn er verdiepende themasessies, bijvoorbeeld over contracten, testen of de beheerorganisatie. Hierbij staat kennisdeling voorop.