Op donderdag 8 mei vond de tweede Klik & Connect-bijeenkomst plaats: een inspirerende bijeenkomst die helemaal in het teken stond van groei en verbinding. We groeien samen en daarvoor hebben we elkaar hard nodig. Groei zit namelijk niet alleen in technologie, maar juist ook in processen én mensen. Zorgverleners, leveranciers, projectleiders en partijen die werken aan de doorontwikkeling van digitale gegevensuitwisseling kwamen samen om een volgende stap te zetten richting betere, snellere en veiligere digitale informatie-uitwisseling voor moeder en kind.
Databeschikbaarheid in de geboortezorg is echt een feit! Tijdens de bijeenkomst liet viewerleverancier HINQ zien dat hun viewer sinds de eerste implementaties al meer dan 3.000 keer is geopend en ingezien. Matthijs Rebel, implementatiemanager HINQ, benadrukte: “We zijn de start voorbij en zijn echt veilig digitaal gegevens aan het uitwisselen.”
Aaltjes en Kees’ reis door de geboortezorg
Via een realistische cliëntreis van ‘Aaltje en Kees’, die vier kinderen kregen en daarbij te maken hadden met verschillende verloskundigen, gynaecologen, echoscopisten en kraamverzorgenden, beleefden deelnemers hoe digitale gegevens uit uiteenlopende systemen live samenkomen in de geboortezorgviewer.
Zo werd duidelijk hoe informatie die bijvoorbeeld door de verloskundige in Onatal of Orfeus is ingevoerd, in te zien is door andere zorgverleners in het geboortenetwerk. In vergelijking met de eerste Klik & Connect bijeenkomst was er duidelijk groei zichtbaar. Deelnemers waren positief verrast over de manier waarop de echogegevens vanuit Astraia in de viewer getoond kunnen worden en dat gegevens vanuit Onatal na de eerste publicatie automatisch iedere 15 minuten worden ververst.
Hier werd positief op gereageerd. Karin in ’t Hout, verloskundige, vertelt enthousiast: “Heel fijn! Het grootste voordeel is dat je niet steeds nieuwe handelingen moet doen. Het maakt je dossier completer. Straks heb je alles realtime op één plek en dat gaat zoveel makkelijker zijn.” De deelnemers merken bovendien op dat hierdoor in crisissituaties snel worden ingegrepen zonder dat er extra handelingen nodig zijn. Ook voor Orfeus wordt deze automatische verversing binnenkort mogelijk gemaakt.
Vrumun groeit mee met de gegevensuitwisseling
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat ook Vrumun volop in ontwikkeling is. Projectleider Marieke Lieverdink deelde het goede nieuws dat deze zomer de eerste gegevens via een pdf vanuit Vrumun beschikbaar komen voor andere zorgverleners in het netwerk. Daarnaast liet een gebruiker live zien hoe zij nu al gegevens van andere zorgverleners via de viewer kan inzien. Een veelbelovende stap op weg naar volledige en soepele digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg!
Nieuwe systemen sluiten aan
Dit keer waren ook Atermes, Nexus en ISK10 (ICT4Kraam) vertegenwoordigd. Kraamverzorgende Annemarie Leusink gaf aan dat de huidige wijze waarop gegevens in de viewer zichtbaar zijn voor kraamverzorgenden nog niet helemaal aansluit bij hun wensen. Zo is het partusverslag wel beschikbaar, maar moet daar nog gericht naar worden gezocht tussen andere informatie. In de verdere doorontwikkeling zal hier nadrukkelijk aandacht voor zijn.
Van bouwen naar doorontwikkelen
Durk Berks, gynaecoloog en functioneel beheerder bij Blinkz, gebruikte een treffende metafoor om de ontwikkeling te duiden: “VIPP Babyconnect bouwt de auto. Wij zorgen straks bij Blinkz voor het onderhoud én de doorontwikkeling met het Duurzaam Informatiestelsel Geboortezorg (DIG). Zodat die auto uiteindelijk harder kan rijden en langer meegaat.” Tijdens de bijeenkomst waren ook Merlijne Sonneveld en Alexander de Jong van de Helpdesk Digitale Zorg aanwezig. Door nu al mee te kijken en te weten wat er leeft, kunnen zij de landelijke helpdesk goed inrichten.
Waardevol voor de praktijk
Het uitwisselen van de mogelijkheden, delen van ervaringen en de informatie brachten verbinding. Gynaecoloog Alex Eggink: “De praktijkvoorbeelden helpen enorm. Ik kan de inzichten van vandaag meteen meenemen naar mijn collega’s en kan ook bepaalde zaken beter uitleggen.”
Zo werd bijvoorbeeld de vraag gesteld of er naast HINQ meerdere leveranciers van een viewer zijn. Jasper Prinsen, implementatiespecialist ICT, legde uit dat de leveranciers zo hebben gebouwd dat gegevens gedeeld kunnen worden met iedere viewer die werkt volgens het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg. Op dit moment hebben alle regio’s gekozen voor dezelfde viewerleverancier, maar zorgverleners kunnen straks zelf kiezen welke leverancier zij contracteren.
Ook werd gesproken over de terminologie in de viewer. Zo staat er in de viewer bijvoorbeeld nog de term: ‘verlossing’. Via standaarden zijn afspraken gemaakt over vertaling van definities. Sommige standaarden zijn Nederlandse standaarden en makkelijker aan te passen. Andere standaarden zijn internationaal (denk aan de SNOMED codering), waardoor die termen niet zomaar aan te passen zijn. Hiervoor moeten veel partijen samenwerken. Voor de terminologie is ook in de doorontwikkeling aandacht.
Zonder betrokkenheid geen groei
Alle deelnemers waren het erover eens: hoe meer organisaties meedoen, hoe groter de waarde van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. De positieve energie en de concrete vooruitgang geven vertrouwen: als we blijven bouwen én door ontwikkelen, krijgt digitale gegevensuitwisseling steeds meer impact.
Verloskundige Anninanda Croes-Wessels: “Stapje voor stapje sluiten steeds meer organisaties aan. Het belangrijkste is dat het moet groeien en dat kost tijd. Maar als we dit samen doen, dán heeft het echt meerwaarde!”
Van regio naar landelijk – zicht op digitale geboortezorg
De Klik & Connect-bijeenkomsten maken de landelijke data beschikbaarheid in de geboortezorg zichtbaar, verbinden regio’s en versnellen de samenwerking. Het doel is helder: per 1 juli 2025 wordt het fundament overgedragen aan het Duurzaam Informatiestelsel Geboortezorg (DIG) en per 31 december 2025 loopt de subsidieperiode af. De derde en laatste Klik & Connect staat al op de agenda: dinsdag 18 juni, inclusief de verplichte landelijke eindgebruikerstoets en de toetsing voor het XIS Keurmerk Geboortezorg voor leveranciers.
Meer weten?
Wil je meer weten over wat er al kan? Of wil je bij de laatste Klik & Connect bijeenkomst zijn op 18 juni? Stuur dan een bericht naar info@carecodex.org. Deze bijeenkomst is alleen fysiek bij te wonen.
Lees ook dit nieuwsbericht over de eerste Klik & Connect bijeenkomst.
Wie deden er mee?
Veel mensen hebben deze waardevolle bijeenkomst mogelijk gemaakt. Eindgebruikers: gynaecoloog Alex Eggink, kraamverzorgenden Annelies de Hollander, Erna Roos en Annemarie Leusink-Riezebos en verloskundigen Karin in ’t Hout, Martine Kokkelmans en Anninanda Coes-Weels, waren als eindgebruikers aanwezig.
Ook waren verschillende projectleiders van de regionale partnerschappen en ziekenhuizen aanwezig. Vanuit de leveranciers waren vertegenwoordigd: de verloskundigeninformatiesystemen Onatal, Orfeus en Vrumun. De Ziekenhuis Groep Twente met HiX (ChipSoft), het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht met Epic en St. Anna ziekenhuis met Nexus. Verder waren het obstetrisch-informatiesysteem Astraia (Sorg-Saem in samenwerking met Zorg & Welzijn Connect conform HiX en ISK10), de kraamzorgsystemen ISK10 (ICT4Kraam) en Atermes en HINQ met de viewer/zorgnetwerkomgeving aanwezig. Het landelijk programmabureau was aanwezig voor de algehele coördinatie.
Tevens waren Durk Berks (functioneel beheerder bij Blinkz en gynaecoloog), Sander Hoogland (coördinator kerngroep eindgebruikers) Marlijne Sonneveld en Alexander (Helpdesk Digitale Zorg), Henk-Jan Versteeg en Mark Koenderman vanuit het Ministerie van VWS aanwezig om getuige te zijn van de groei en de mogelijkheden om digitaal gegevens uit te wisselen in de geboortezorg.