1. Nieuws
  2. Terugblik webinar digitale gegevensuitwisseling geboortezorg

Terugblik webinar digitale gegevensuitwisseling geboortezorg

13 oktober 2022


‘Een prettige bijeenkomst met ruimte voor vragen van beginners en experts!’ was een van de enthousiaste reacties van de deelnemers aan het webinar digitale gegevensuitwisseling geboortezorg op 6 oktober. Nieuwe VSV’s werden tijdens dit webinar op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om aan te sluiten bij een van de regionale partnerschappen. Ook werd de huidige stand van zaken besproken en waren er mooie voorbeelden van twee regionale projectleiders. Uiteraard was er voldoende ruimte voor vragen.

Waar zeg ik ja tegen?
Susan Osterop, programmamanager VIPP Babyconnect, neemt de deelnemers mee in wat het VIPP Babyconnect programma is en hoe het er in Nederland nu voor staat. Zo is bijvoorbeeld onlangs de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen. De basis van VIPP Babyconnect is het framework digitaal informatie delen in de geboortezorg. Het is belangrijk dat je de juiste informatie op het juiste moment bij de cliënt of zorgverlener hebt. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind. VIPP Babyconnect is een subsidieregeling van het ministerie van VWS en het programmabureau ondersteunt de geboortezorg bij het realiseren van veilige digitale gegevensuitwisseling. Daarbij spelen eindgebruikers een centrale rol. Er wordt in negen regionale partnerschappen gewerkt aan een passende oplossing. Als je ja zegt, als VSV of zorgorganisatie, ontwikkel je door deelname ook mee aan een gezamenlijke visie. Je investeert in tijd, maar je hebt er blijvend profijt van!

Waarom regionaal oppakken?
‘Er komt veel politiek bij de implementatie kijken. Als je dit project landelijk had opgepakt, dan had het wel zes jaar geduurd voordat we aan de implementatie toe waren. Juist omdat je elkaar regionaal kent, kun je elkaar makkelijker vinden. Je hebt elkaar regionaal ontzettend hard nodig’, licht Nienke Lemstra, projectleider Noord Nederland toe. In haar regio zijn de eerste twee implementaties al van start gegaan. Julia van Hoof, projectleider bij het partnerschap Brabant en Limburg, voegt daaraan toe dat zij blij is met al het voorwerk dat in Noord Nederland is gedaan. Ook stipt Julia aan hoe belangrijk het is om digitaal de gegevens uit te wisselen vanuit haar ervaring als arts op de spoedeisende hulp: ’Je staat daar, hebt een patiënt, maar wat moet je doen? Je weet helemaal niets van deze patiënt. Ondanks dat het een technisch project lijkt, is juist de zorg kant heel belangrijk.’

Wat als ik niet deel ga nemen?
Het is mogelijk om niet deel te nemen. Susan Osterop vertelt hierover: ’Het blijft een keuze om deel te nemen vanuit een VSV. We zijn ons aan het voorbereiden op structurele wetgeving die eraan komt en ook op financiering en borging van het framework wat we hebben afgesproken. Je kunt als VSV dit zelf oppakken, mits je je houdt aan het framework. Susanne Zuidhof, CMIO Babyconnect, vult hierop aan: ‘Er komt wetgeving aan (WEGIZ). Deze gaat ons naar de toekomst toe verplichten om digitaal gegevens uit te wisselen. Dat maakt dat deze subsidie je kan helpen bij een investering die je hoe dan ook moet oppakken als organisatie. Naast het feit dat je projectleiding, hulp en heel veel kennisdeling hebt in het programma.’

Heb lef en sluit je aan!
‘Het VIPP Babyconnect programma is een innovatief project. Hierdoor is het soms ook een spannend project en moeten we lef hebben als voorloper,’ vertelt Susan Osterop. Wil je deelnemen aan het programma? Laat dit dan voor eind 2022 aan jouw regionale partnerschap weten. Je hebt tot 31 maart 2023 om je bij een bestaand regionaal partnerschap aan te sluiten.

Organisatie
Dit webinar is georganiseerd door BO Geboortezorg, CPZ, Federatie van VSV’s, KNOV, NVK, NVOG in samenwerking met programmabureau VIPP Babyconnect.

Terugkijken
Was je niet bij het webinar aanwezig of wil je het nog een terug zien? Je kunt het gehele webinar hier bekijken.

Meer informatie?
Wil je geen nieuws missen van VIPP Babyconnect? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
Doe je nog niet mee, maar wil je meer weten? Neem dan contact op met programmamanager Susan Osterop, (s.osterop@carecodex.org).