Het jaar loopt op zijn einde. Terwijl we de laatste sprintjes trekken en borrels plannen, kijken we ook vooruit naar een fris en veelbelovend 2025. Een jaar waarin we samen verder bouwen aan veilige digitale gegevensuitwisseling binnen de geboortezorg – een belangrijke stap naar nog betere zorg voor moeders en hun kinderen. De recente kick-off in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen toonde het enthousiasme van zorgverleners over de mogelijkheden.
Waarom digitale gegevensuitwisseling?
Elke dag worden er in Nederland gemiddeld 478 kinderen geboren (CBS). Achter al deze geboortes staan moeders, partners en zorgverleners die samen zorgen voor een veilige en goede start. Dit vraagt om betrouwbare en toegankelijke informatie. Helaas ontbreekt die informatie nog te vaak, zowel bij zorgverleners als bij cliënten, wat goede zorg en eigen regie in de weg kan staan. Daarom zetten we ons in voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg: veilig, snel en betrouwbaar.
Enthousiasme in Assen: een geslaagde kick-off!
Een mooi voorbeeld hiervan zagen we maandag 16 december in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), waar een geslaagde kick-off plaatsvond voor de digitale gegevensuitwisseling in het VSV Assen. Tijdens deze bijeenkomst waren de betrokken zorgverleners enthousiast over de mogelijkheden die nu al bestaan en de vooruitzichten voor de toekomst.
Een van de aanwezige zorgverleners zei: “Ik zie dit zeker werken. Ik word erg enthousiast van onder andere het op deze manier kunnen delen van het partusverslag. Dit vermindert de administratieve lasten.”
Een andere zorgverlener vulde aan: “Ik kijk ernaar uit om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn nog veel stappen te nemen, maar jullie zijn natuurlijk ook al van heel ver gekomen. Vanaf nu gaan we daar steeds meer de vruchten van plukken.”
Een succesvolle stap richting digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg
Marieke Lieverdink, projectleider Babyconnect Noord-Nederland, kijkt enthousiast terug op de kick-off van VSV Assen: “Het was een zeer geslaagde bijeenkomst waarin we kritisch hebben gekeken naar de huidige mogelijkheden voor digitale gegevensuitwisseling. Wat vooral bleef hangen bij de zorgverleners was de blijdschap over wat er nu al mogelijk is en de duidelijke meerwaarde ten opzichte van de traditionele werkwijze. We kijken ernaar uit om dit verder uit te bouwen.”
Een voorbeeld van deze meerwaarde is het delen van de actuele zwangerschapskaart uit de eerstelijnszorg. Door de kaart eenmalig aan het begin van de zwangerschap handmatig beschikbaar te stellen, kunnen zorgverleners bij spoedgevallen altijd over de meest recente gegevens beschikken. Marieke legt uit: “Als bijvoorbeeld tijdens de bevalling de verloskundige noteert hoe laat de vliezen zijn gebroken en er later spoed ontstaat, hoeft er geen extra handmatige actie meer te worden ondernomen. De verloskundige belt het ziekenhuis voor de overdracht, en daar kunnen ze direct de actuele informatie inzien. Dus ook wat er eerder die dag nog geregistreerd is.”
Praktijkervaring als basis voor digitale vooruitgang
Vanaf januari gaat VSV Assen in het klein starten met een nieuwe veilige manier van gegevensuitwisseling tussen drie eerstelijns verloskundigenpraktijken en het ziekenhuis. Het doel? Inzichten verzamelen en leren van de praktijk om het systeem en de werkwijze verder te optimaliseren. Eerst met een paar zorgverleners starten, om dit later uit te bereiden naar de rest van de zorgverleners binnen het VSV. Hoewel nog niet alle systemen allemaal evenveel data digitaal beschikbaar hebben en dit in de loop van de tijd nog zal toenemen, geeft deze kick-off vertrouwen dat we op de goede weg zijn.
Vooruitblik op 2025
Komend jaar zetten we door. Niet alleen in Noord-Nederland gaan we aan de slag met digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Ook alle andere regio’s gaan hiermee aan de slag. Dat waar met elkaar hard aan gewerkt is, maar vaak nog niet zichtbaar is, gaat in 2025 zichtbaar worden. De technische mogelijkheden worden verder uitgebreid. Meer zorgorganisaties, zoals kraam en echo, sluiten aan en de geboortezorg wordt stap voor stap digitaal verbonden. Ook kunnen de gegevens dan door de cliënt ingezien worden in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). We kijken uit naar een jaar waarin de cliënt meer eigen regie krijgt en zorgverleners nog beter ondersteund worden met actuele en complete informatie. Op naar een digitaal verbonden geboortezorg in 2025!