1. Nieuws
  2. Projectleider Katja Schimmel: “We werken aan een gezamenlijk doel”

Projectleider Katja Schimmel: “We werken aan een gezamenlijk doel”

2 december 2021

Katja Schimmel werkt als tijdelijk projectleider bij VIPP Babyconnect om de uitvoering van de proofs of concept in een stroomversnelling te krijgen. Wat zijn haar drijfveren en wat doet ze bij het programmabureau? In dit interview maak je kennis met haar.

Van levensbelang

”Een aannemer die bij ons thuis aan het klussen was, vertelde dat zijn moeder met spoed werd opgenomen. Zij kreeg antibiotica toegediend, waarvoor zij extreem allergisch was. Als gevolg hiervan overleed zij. De zorgverleners hadden géén idee dat zij allergisch was,” zegt Katja op de vraag waarom ze zich hard maakt voor veilige, gestandaardiseerde digitale gegevensuitwisseling. “Dit voorbeeld geeft aan dat het van levensbelang kan zijn om de juiste gegevens op het juiste moment te hebben.”

 

Regie bij de cliënt

De bedrijfskundige is bekend met het standaardiseren van gegevens. “Tijdens een recente opdracht bij het Maasstad Ziekenhuis was ik projectleider voor de implementatie van het landelijk implantatenregister. Het doel was het kunnen traceren van implantaten.” Zorgverleners zijn verplicht om gegevens van de ingebrachte implantaten vast te leggen en deze informatie beschikbaar te maken voor de cliënt. “Het mooie hieraan is dat de cliënt de regie heeft. Net als bij VIPP Babyconnect.”

 

Vooruitlopen op de ontwikkelingen

”VIPP Babyconnect is een innovatieproject. Het loopt écht vooruit op de ontwikkelingen. Het is vernieuwend dat je gegevens die in allerlei bronsystemen staan opgeslagen, kunt inzien in een viewer (apart scherm) op je eigen computer.” Dat is waar Katja enthousiast van wordt. “Daarbij is de geboortezorg gewoon een leuk onderwerp.” Katja heeft daar, zelf moeder van drie kleine kinderen, de nodige ervaringen mee.

 

Starten met implementaties

Zij helpt de afdeling R&D bij Babyconnect om proofs of concept versneld uit te voeren. ”Alle stukjes van de puzzel zijn nodig om tot volledige digitale gegevensuitwisseling te komen in de geboortezorg. Een proof of concept bewijst dat de oplossing van dat stukje werkt. De kans is er om nu met de hulp van leveranciers in korte tijd te laten zien dat de geboortezorg kan starten met de implementaties van verschillende onderdelen of oplossingen. Alle betrokken leveranciers hebben er zin in. We werken aan een gezamenlijk doel, veilige digitale gegevensuitwisseling.”

 

Inventarisatie proofs of concept

Samen met Ageeth Wahle en Jorrit Spee heeft Katja eerst een inventarisatie gemaakt. Welke proofs of concept zijn er en welke hebben prioriteit? “Op basis daarvan zijn er proofs of concept geformuleerd die versneld uitgevoerd worden: zoals de Nuts Bolt Zorginzage proof of concept en enkele rondom het verzamelen van de integrale zwangerschapskaart. Bijvoorbeeld het bundelen van gegevens van een zwangere door een DVZA vanuit het bronsysteem van een zorgaanbieder.” De DVZA stelt dan de gegevens op een veilige en bruikbare manier beschikbaar naar een PGO, zodat de client haar gegevens in de PGO kan bekijken.

Katja: ‘Per discipline in de geboortezorg willen we aantonen dat het werkt, dus ben ik bijvoorbeeld bezig met proofs of concept rondom echoscopie en kraamzorg. Een andere versneld uitgevoerde proof of concept is het publiceren van de Basisgegevensset Zorg (BGZ) vanuit het ziekenhuisysteem HiX. Hierbij wordt de informatiestandaard CDA vertaald naar de informatiestandaard FHIR, die gebruikt kan worden om op een veilige en interoperabele manier uit te kunnen wisselen.’

 

Weer een stapje dichterbij

Inmiddels is de Nuts Bolt Zorginzage succesvol afgerond. Het bewijs is er dat deze oplossing werkt. Na afronding van de proof of concept wordt deze verder ontwikkeld en verfijnd en later in de praktijk op kleine schaal ingevoerd. Het eindresultaat is een implementatiehandleiding, die de geboortezorg kan gebruiken. Katja: “Zo komt volledige en veilige digitale gegevensuitwisseling weer een stapje dichterbij.”

 

Wie is Katja?

Katja is 39 jaar, moeder van 3 kinderen en woont in Den Haag. Voordat ze kinderen kreeg en als zelfstandig projectleider aan de slag ging, maakte ze met haar man een wereldreis van 1,5 jaar. Ze maakten in India een rituele verbranding mee en acteerden in een Bollywoodfilm.