1. Nieuws
  2. Ontmoet Mark de Lange

Ontmoet Mark de Lange

16 januari 2020

Mijn naam is Mark de Lange. Als inkoopadviseur begeleid ik het programma Babyconnect bij het maken van contractuele afspraken met de leveranciers, die een bijdrage leveren aan de uitvoering van dit programma. Ik doe dat in deeltijd vanuit mijn positie als health innovator en CEO van een zorginnovatie adviesbureau.

Innovatie
Ik ben ruim 30 jaar werkzaam op het gebied van strategie en innovatie, waarvan de laatste 15 jaar in de gezondheidszorg. Met een achtergrond als informaticus is de inzet van ICT om tot innovatie te komen een rode draad in mijn werkzame leven. Daarbij heb ik ook vele, vele contracten met leveranciers afgesloten, wat goed van pas komt in mijn rol bij Babyconnect.

Balans
Het leidinggeven aan een adviesbureau en het bijdragen aan allerlei innovaties in de gezondheidszorg doe ik met veel plezier en enthousiasme. De zorg is wel de meest complexe sector die ik ken, waardoor innoveren veelal niet even snel en soepel gaat. Hectiek is gegarandeerd en stress ligt op de loer. Dit is de reden waarom mijn vriendin en ik 3 jaar geleden het leuke, maar drukke centrum van Utrecht hebben verruild voor het buitengebied van Amerongen. Kroegen en eettentjes hebben we verruild voor vogels en seizoenswisselingen. Een keuze die ons uitstekend bevalt.

Zweven boven Rio de Janeiro
Daarnaast besteden we twee tot drie weken per jaar aan onze niet-alledaagse hobby, paragliden. Dan vertrekken we naar de bergen om daar met een stukje doek en een paar lijnen boven ons hoofd vanaf te rennen en het luchtruim te kiezen. Deze hobby heeft ons al op vele bijzondere plekken gebracht, met als hoogtepunt toch wel vliegen boven Rio de Janeiro en landen op de Copacabana. Kijk hier hoe dat eruit ziet >>>

Enthousiast over architectuur-denken bij Babyconnect
Vanuit mijn betrokkenheid bij diverse projecten en programma zoals Veilige Mail en OPEN, kwam ik in gesprek met Dorine en Toon om ervaringen uit te wisselen. Ik was meteen enthousiast over het architectuurdenken bij Babyconnect. Dit zie je terug in de hele opzet van het actieprogramma, van beleid en organisatie tot techniek. Toen ik werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan het leveranciersmanagement, heb ik dan ook gelijk ja gezegd. Ik ben blij dat het ministerie van VWS, waar ik veel over de vloer kom, het architectuur-denken voor het mogelijk maken van digitale gegevensuitwisseling heeft omarmd.

Gedachtegoed breed toepasbaar
Ik tracht leveranciers mee te krijgen in het gedachtegoed van Babyconnect. Dit gedachtegoed is niet alleen toepasbaar in de geboortezorg, maar ook binnen de andere sectoren van de zorg. Een voorbeeld hiervan is dat een brede patiënttoestemming niet meer nodig is om het delen van patiëntinformatie mogelijk te maken.

De theorie staat en ook is er vorig jaar al drooggezwommen: er zijn proeven in de praktijk succesvol getest. 2020 is het jaar waarin Babyconnect verder gaat bouwen om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg een stuk verder te brengen. Met de drive vanuit het programma, de regio’s en de leveranciers heb ik er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken!