1. Nieuws
  2. Kraamorganisaties, kraamverzorgende laat je stem horen!

Kraamorganisaties, kraamverzorgende laat je stem horen!

29 september 2022

Er zijn mooie ontwikkelingen voor de kraamzorg. Het enthousiasme over digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg groeit en met de steun van het ministerie van VWS kunnen verdere stappen worden gezet. Alle informatie over digitale gegevensuitwisseling voor de kraamzorg is verzameld en is nu door het programmabureau Babyconnect beschikbaar gesteld via deze webpagina.

Digitale gegevensuitwisseling
De juiste informatie op het juiste moment bij de cliënt of zorgverlener. Daar werkt de geboortezorg gezamenlijk aan. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind. VIPP Babyconnect ondersteunt de geboortezorg bij het realiseren van veilige digitale gegevensuitwisseling. Daarbij spelen eindgebruikers een centrale rol en wordt in negen regio’s gewerkt aan een passende oplossing.

Wet elektronische gegevensuitwisseling zorg
De Tweede Kamer heeft op 27 september 2022 ingestemd met het wetsvoorstel dat de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens regelt. De Wet elektronische gegevensuitwisseling zorg (Wegiz) werd unaniem aangenomen. Na de Tweede Kamer moet nu ook de Eerste Kamer zich over de Wegiz uitspreken.

De Wegiz moet ervoor zorgen dat de informatiesystemen van zorgaanbieders met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen.

Regionale partnerschappen
Het realiseren van digitale gegevensuitwisseling vindt plaats in regionale partnerschappen. In negen regionale partnerschappen is de geboortezorg aan de slag. Daarmee is er een landelijke dekking en is de geboortezorg in heel Nederland aan de slag.

Sluit je aan voor 31 maart 2023
Je kunt als kraamzorgorganisatie nog tot uiterlijk 31 maart 2023 aansluiten bij een bestaand regionaal partnerschap. De penvoerder kan hier subsidie voor aanvragen. Een nieuw partnerschap vormen is niet meer mogelijk.  De regionale partnerschappen zijn volop bezig met hun implementatietrajecten, dus je sluit aan bij een project dat al loopt.

Omdat het laten aansluiten van een extra kraamzorgorganisatie best wat inspanning vraagt voor zowel de regio als voor de penvoerder, is het van belang om je zo spoedig mogelijk aan te melden bij het landelijke programmabureau of bij de coördinerende projectleider van het regionaal partnerschap waarbij jouw kraamzorgorganisatie wil aansluiten. Zij kunnen jou ook ondersteunen bij het implementeren van digitale gegevensuitwisseling.

Leveranciers willen van jullie horen
Verschillende leveranciers van kraamzorginformatiesytemen zijn al aan de slag om zich volgens het framework geboortezorg te committen aan digitale gegevensuitwisseling. Maar zij willen de eindgebruikers horen. Dus kraamorganisiatie en/of zzp-er laat van je horen. Neem contact op met je leverancier en maak kenbaar dat je aan de slag wilt met digitale gegevensuitwisseling. Dus eindgebruikers laat je stem horen, zodat digitale gegevensuitwisseling op de agenda en roadmap komt.

Meer lezen?
Voor kraamverzorgenden en kraamzorgorganisaties is alle informatie over digitale gegevensuitwisseling verzameld op een speciale pagina op het digitaal platform van VIPP Babyconnect. Op deze pagina staat het laatste nieuws, uitleg over digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg én delen collega’s hun ervaringen. Daarnaast vind je er het antwoord op de meest gestelde vragen en word je op de hoogte gehouden van de laatste landelijke ontwikkelingen.

Je kunt hier ook de special van kraamsupport lezen ‘Digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg’.

Meer weten?
Heb je nu al vragen en/of interesse om je aan te sluiten, neem dan contact op met programmamanager Susan Osterop via 06-13214994 of (s.osterop@carecode.org).