1. Nieuws
  2. Inspirerend panelgesprek over geboortezorg en netwerkzorg

Inspirerend panelgesprek over geboortezorg en netwerkzorg

19 februari 2021

Hoe organiseer je de zorg rondom de cliënt? In een online inspiratiesessie over netwerkzorg, georganiseerd door VIPP Babyconnect op dinsdag 16 februari, ging een panel in gesprek over hun ervaringen. De sessie begon met het verhaal van een kersverse moeder waarna in een panelgesprek onder meer aan bod kwam wat veilige digitale gegevensuitwisseling tussen zorgprofessionals en cliënten kan betekenen voor netwerkzorg.

Gespreksleiders Myrna Knol en Kirsten Schatorjé van het Verloskundig Baken, gingen met de panelleden in gesprek over netwerkzorg en welke rol digitale gegevensuitwisseling daarin kan spelen. Cliënt Marlies de Poel leidde het gesprek in. “Een zwangerschap kun je niet overdoen. Het is één van de belangrijkste momenten in het leven van een vrouw. Ik gun het andere zwangeren dat ze weten welke mogelijkheden er zijn. Digitale gegevensuitwisseling kan daarbij helpen”, vertelde Marlies. Ze gaf aan dat het ook gaat om het overdragen van kennis over kleine dingen, zoals alternatieven voor een navelklem of andere behandelmogelijkheden. Daarmee deed ze het pleidooi om niet alleen informatie uit te wisselen, maar ook te helpen bij de voorbereiding op volgende stappen in het zorgproces.

Menselijke maat

Volgens verloskundige en echoscopist Rinke Pleging moet het in de zorg gaan om de ‘menselijke maat’. “Het gaat om de cliënt. Digitale gegevensuitwisseling is vooral belangrijk om zo bijvoorbeeld metingen en bevindingen inzichtelijk te krijgen. Dat wil ik weten.” Rinke kijkt uit naar het moment dat ze ‘niet meer achter gegevens hoeft aan te hollen’.

Ook in het ziekenhuis is gegevensoverdracht een belangrijk thema. “Overdracht is een van de grootste risico’s in een ziekenhuis. Daarom is er vanuit het ziekenhuis veel intrinsieke motivatie om dit aan te pakken”, vertelt Dirk Yeb Reitsma, manager van het Vrouw, Moeder en Kindcentrum in het Tjongerschans ziekenhuis én bestuurslid van een VSV.

Verschillende werelden

De weg naar veilige digitale gegevensuitwisseling kan cliënten en zorgverleners niet snel genoeg gaan. “Dat we te maken hebben met allemaal verschillende werelden zorgt ervoor dat er veel kleine stapjes nodig zijn”, vertelt Susanne Zuidhof, lid van het ondersteuningsteam van VIPP Babyconnect. “Er staat een mooie referentiearchitectuur, maar nog niet alles is klaar. Daarbij hebben we als programmabureau de mensen in de regio’s nodig.” Volgens projectleider Nienke Lemstra van RSO GERRIT raakt Susanne daar de kern. “Nog niet alles is duidelijk als je de subsidie aanvraagt. Het is belangrijk om samen met het programmabureau naar vraagstukken en onzekerheden te kijken. Daarom hebben we ondanks onzekerheid over bijvoorbeeld de kosten de aanvraag voor vooralsnog 3 VSV’s in Noord-Nederland ingediend.”

Volop inspiratie

Het uur vloog voorbij en gaf volop inspiratie voor nog meer verdiepende sessies. Houd onze kanalen in de gaten voor een mogelijk vervolg op deze inspiratiesessie.

De inspiratiesessie vond plaats in het kader van de landelijke Slimme Zorg Estafette waarin vier weken lang aandacht is voor slimme zorg en innovatie.