Met een druk op de rode knop geven de zwangere Anne Talman en echoscopist Rinke Pleging 22 januari het startsein voor de PGO’s (persoonlijke gezondheidomgeving) in de geboortezorg. Met een feestelijke bijeenkomst in het Abe Lenstra Stadion in Leeuwarden bracht regionaal partnerschap Noord-Nederland de ‘bal aan het rollen’ naar de andere VIPP Babyconnect partnerschappen. Het is nu aan hen om Orfeuspraktijken live te brengen en als kartrekker de rest van de leveranciers te kwalificeren. Vanaf eind februari kunnen zwangere cliënten hun geboortezorggegevens ophalen in een PGO. “Dit is een prachtige mijlpaal voor netwerkzorg en PGO ontwikkeling”, benadrukte Birgitta Westgren (directeur en plaatsvervangend directeur-generaal Curatieve Zorg van VWS).
Een korte terugblik
Onder leiding van dagvoorzitter Hester Rippen (directeur-bestuurder Stichting Kind en Ziekenhuis), vertellen verschillende betrokkenen hoe de, niet altijd eenvoudige, reis om te komen tot PGO’s in de geboortezorg is verlopen. Nienke Lemstra (projectleider zorginnovatie GERRIT) en Jasper Prinsen (implementatiespecialist ICT VIPP Babyconnect) geven een inkijkje in welke obstakels het team zoal tegenkwam.
Birgitta Westgren benadrukte het belang van PGO’s. “Het is niet alleen een luxe om als burger meer inzicht in en regie op je eigen gezondheid te hebben, het is ook noodzaak. We moeten de zorg efficiënter inrichten… PGO’s in de geboortezorg is daar een mooi voorbeeld van.”
Dorine Veldhuyzen (bestuurder CareCodex) en Ronald Gorter (voorzitter bestuur Stichting MedMij) benadrukten dat er nog veel werk te doen is. Dorine benoemde dat de doorontwikkeling met de eindgebruikers moet gebeuren. “De regie is echt in de handen van de cliënt.” Ronald sluit zich hierbij aan: “Een PGO is gemaakt om meer regie te geven. Het is hard werken om dit voor elkaar te krijgen, maar de groei komt er wel. Dit doen we met elkaar.”
Vanuit Nictiz blikken Ananta Sotthewes (productmanager jeugdgezondheidszorg/geboortezorg) en Lilian Minne (specialist gegevensuitwisseling geboortezorg) terug op o.a. het ondersteunen van de implementatie van vertaaldiensten om de gegevensuitwisseling richting de PGO mogelijk te maken. Ook de PGO leveranciers waren bij de feestelijke bijeenkomst aanwezig. Hans ter Brake (Quli) benadrukt dat we in de ontwikkeling echt landelijk met elkaar op moeten trekken en Tristan Garssen (Ivido) benoemt het belang van het doorontwikkelen samen met de zorgverleners en de eindgebruikers.
Wim Hodes (directeur-bestuurder van GERRIT ) sluit af: “Vier PGO’s staan klaar. Het is nu aan de bronleveranciers, de systemen waar de professionals mee werken. De verloskundige informatiesystemen kunnen nu een voor een aansluiten.”
Eindgebruikers aan het woord
“Met een PGO krijg ik zelf meer inzicht in alle afspraken met mijn verschillende zorgverleners. En hopelijk gaat het straks ook door met bijvoorbeeld de gegevens van het consultatiebureau”, vertelt de zwangere Anne Talman. Rinke Pleging (echoscopist) is 32 jaar verloskundige geweest en is zelfs een beetje jaloers op de zwangere. “Zij heeft straks alle gegevens. Dit is een hele mooie eerste stap. En ik zou het heel fijn vinden dat ik als zorgverlener ook snel al deze gegevens in kan zien!”
Innoveren doe je samen
De ontwikkeling die voorafging aan deze feestelijke bijeenkomst is een goed voorbeeld van samenwerking tussen alle betrokkenen. Zo hebben (aanstaande) moeders in onder andere een actieonderzoek en via moederraden feedback gegeven op PGO schermen en landelijk voorlichtingsmateriaal. Leveranciers hebben inspraak gehad op het ontwerp van de gegevensdienst en deze is op een innovatieve manier gemaakt door eerst te werken met een pilotversie. Ook Nictiz en Medmij waren hierbij actief betrokken, in plaats van alleen als controlerend orgaan op te treden.
Medmij heeft de gegevensdienst Verzamelen Integrale Zwangerschapskaart eind vorig jaar gepubliceerd. De PGO’s Quli, Ivido, Zodos en Curavista hebben zich inmiddels gekwalificeerd voor deze gegevensdienst. Onlangs zijn Hinq-Orfeus gekwalificeerd als DVA/bronsysteem.
De bal rolt verder!
De verloskundigengegevens komen nu beschikbaar voor de zwangeren. In alle negen regionale partnerschappen wordt ook hard gewerkt aan digitale gegevensuitwisseling tussen de zorgverleners onderling. Binnenkort komen gegevens ook beschikbaar voor de zorgprofessionals via de viewer.
Meer informatie
Wil je meer weten over PGO’s of over een livegang van PGO’s met geboortezorggegevens in jouw regio? Neem dan contact met ons op via info@babyconnect.org.
Bekijk ook het nieuwsbericht van GERRIT over deze feestelijke dag.