1. Nieuws
  2. In dialoog met leveranciers over XIS keurmerk geboortezorg

In dialoog met leveranciers over XIS keurmerk geboortezorg

23 mei 2022


Op dinsdag 17 mei vond in Zeist de aftrap plaats om met vertegenwoordigers van eindgebruikers en softwareleveranciers gezamenlijk stappen te zetten naar een duurzaam informatiestelsel geboortezorg. Zij gingen met elkaar in gesprek over diverse ontwikkelingen rondom borging en duurzaamheid van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Hoe te komen tot een gezamenlijke ontwikkelagenda, vraagbundeling en passende financiering, waren onderwerpen van gesprek. Uiteindelijk moeten systemen binnen de geboortezorg voldoen aan de behoeftes van de eindgebruikers, waaronder uiteraard ook onderling interoperabel zijn.

Onder leiding van Renie Heerbaart van RSO Nederland, werd op het terrein van Zorgverzekeraars Nederland inspiratie geboden en werden ervaringen gedeeld.
Organisatie ICT leveranciers in de Zorg (OIZ), Stichting Legio, Nictiz en VIPP Babyconnect verzorgden input rondom de ontwikkeling en toepasbaarheid van een XIS keurmerk. Met zo’n keurmerk voldoet een systeem aan de eisen voor (gegevensuitwisseling voor) de geboortezorg.

Door de grote opkomst en actieve inzet van de aanwezige softwareleveranciers voor o.a. verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorg is de bijeenkomst als succesvol en verrijkend ervaren. Leveranciers gaven nadrukkelijk aan dat ze samen met de eindgebruikers van de geboortezorg willen optrekken in dit traject. De eerste stap op weg naar een keurmerk is daarmee gezet.

Op korte termijn volgt een vervolgsessie waarbij de samenhang met en afstemming over de ontwikkeling van de informatiestandaard en de bestaande keurmerken en certificeringstrajecten op de agenda staan.