1. Nieuws
  2. In de regio: uitleg over digitale gegevensuitwisseling bij Geboortehart

In de regio: uitleg over digitale gegevensuitwisseling bij Geboortehart

15 november 2019

Op 14 november vond de regiobijeenkomst over digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg bij Geboortehart in Purmerend plaats.

Susanne Zuidhof, bestuurder van Geboortehart, organiseerde deze bijeenkomst waarbij onder andere verloskundigen, gynaecologen en managers aanwezig waren.

In deze bijeenkomst lichtte Marleen in een korte introductie het programma digitale gegevensuitwisseling toe. Hierbij kwamen het framework en functioneel ontwerp aan bod.

Het ministerie van VWS heeft voor het delen van gegevens in de geboortezorg kaders opgesteld en dit vormt eigenlijk de basis voor digitale gegevensuitwisseling. De eindgebruikers – de burger, zorgontvanger of zorgverlener – vormen de rode draad in dit framework. Het functioneel ontwerp is een vertaling van de eisen en wensen van gebruikers.

Het belangrijkste deel van de bijeenkomst vormde de uitleg over hoe digitale gegevensuitwisseling eigenlijk precies werkt onder de motorkap. Hoe lopen de informatiestromen precies? Om dit te verduidelijken hebben we een animatie gemaakt:

De methode in het kort:

  • De zorgverlener vraagt via haar of zijn computer relevante gegevens op over de cliënt.
  • De relevante gegevens worden overzichtelijk gepresenteerd en met deze informatie kan de zorgverlener zich voorbereiden op een consult. De relevante gegevens kunnen worden gepresenteerd in een dynamische viewer, gedownload worden, of geïmporteerd kunnen worden in het eigen systeem.
  • De cliënt kan haar gegevens inzien in haar persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en de informatie in haar eigen voorkeurstaal lezen. Ze kan haar eigen bevindingen toevoegen aan haar PGO.
  • Deze bevindingen kan ze ook delen met de zorgverlener. Ze kan ook alvast vragen noteren in haar gezondheidsomgeving ter voorbereiding op het consult.
  • Op deze manier zijn altijd de juiste gegevens, op het juiste moment, bij de juiste persoon te zien. Hierdoor worden de kansen op fouten in overdracht verminderd en hoeft de zwangere/kraamvrouw haar verhaal maar een keer te vertellen.

Het was een geslaagde bijeenkomst waarbij ook relevante vragen naar boven zijn gekomen. Hoe zit het bijvoorbeeld met digitale gegevensuitwisseling wanneer een persoon minderjarig is en hoe werkt het precies met toestemming verlenen/geven?

We danken de aanwezigen voor hun aanwezigheid en voor hun waardevolle inbreng.

Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Mail dan naar info@carecodex.org.