Loop jij tegen een probleem aan dat met (digitale) gegevensuitwisseling te maken heeft? Of heb je een idee voor verbetering? Nu digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg steeds meer concrete vorm gaat aannemen, is er behoefte om afspraken te maken over hoe vanuit jou als eindgebruiker iets op de agenda komt als het gaat om ontwikkeling of implementatie. Om dit te organiseren is er een route bepaald die ingebrachte issues volgen van het moment van inbrengen tot afhandelen.
Ideeën voor verbetering of problemen bij digitale gegevensuitwisseling worden kortweg issues genoemd. En dit kan van alles zijn. Als iets technisch niet goed werkt in een informatiesysteem of iets veel handiger kan voor de eindgebruiker, dan moet je ergens terecht kunnen als je dit wilt melden. Voor zaken die gaan over het gebruik van het informatiesysteem kun je natuurlijk terecht bij je leverancier. Maar er zijn ook issues die niets met het informatiesysteem te maken hebben, maar op landelijk niveau verder ontwikkeld en uitgedacht moeten worden.
Belangrijke rol voor kerngroep van eindgebruikers
De kerngroep speelt een belangrijke rol in het proces van besluitvorming hoe ontwikkel- of implementatie ideeën (issues) prioriteit krijgen. Om dat te organiseren is er een route bepaald die ingebrachte issues volgen van het moment van inbrengen tot afhandelen.
Voor het bepalen van de route is een aantal uitgangspunten belangrijk:
- Transparantie – Voor de leden van de kerngroep is helder welke issues zijn ingebracht en waar deze zich bevinden op de route.
- Heldere taal – Voor alle leden van de kerngroep, ook voor de leden zonder vakinhoudelijke kennis, is duidelijk wat de vraag achter het ingebrachte issue is.
- Kerngroep is leidend – De kerngroep bepaalt de volgorde waarin de ingebrachte issues behandeld worden en op de ontwikkelagenda komen.
Visuele weergave route van issues
Om overzicht te bereiken is de route van ingebrachte issues visueel gemaakt. De komende weken worden de onderdelen van deze route concreet gemaakt, zoals:
- Duidelijk maken waar en hoe kunnen issues ingebracht worden.
- Agenderen van issues voor kerngroep overleg.
- Status inzichtelijk maken van openstaande issues.
- Waarborgen van opvolgen en afhandelen issues.
Kijk hier voor een indruk van de route van issues.
Blinkz en de kerngroep
Zoals gezegd heeft de kerngroep een belangrijke taak in de prioritering en behandeling van de issues. Blinkz is de schakel tussen de verschillende belanghebbende partijen die betrokken zijn bij de gegevensuitwisseling in de geboortezorg en zorgt ervoor dat de kerngroep over de juiste informatie beschikt om te kunnen prioriteren. Meer over Blinkz lees je hier.
De kerngroep van eindgebruikers komt maandelijks bij elkaar en de komende tijd wordt veel over de prioritering van issues gesproken. Daarnaast staan o.a. op de agenda het XIS Keurmerk Geboortezorg, de Informatieparagraaf en het verder doorontwikkelen van steeds gedetailleerdere uitwisseling van informatie.
Genoeg te bespreken dus.
Meedoen?
Ben jij betrokken bij de geboortezorg en wil je écht impact maken? Ben je bijvoorbeeld (aanstaande) moeder/vader, gynaecoloog, kraamverzorgende of kinderarts? De kerngroep zoekt nog gemotiveerde mensen. De kerngroep van eindgebruikers bestaat uit gedreven mensen die, op persoonlijke titel, de geboortezorg willen verbeteren door slim gebruik te maken van digitale gegevensuitwisseling. Neem contact op via eindgebruikers@blinkz.nu
Heb je vragen over de route van issues. Mail dan met functioneelbeheer@blinkz.nu