1. Nieuws
  2. Het Inspiratieplein: aan de slag met digitale gegevensuitwisseling

Het Inspiratieplein: aan de slag met digitale gegevensuitwisseling

13 oktober 2022


Op 12 september 2022 is het Inspiratieplein gelanceerd. Het Inspiratieplein is een kennisplatform met handige praktijkvoorbeelden, tips en materialen voor projectleiders en iedereen die binnen de regionale partnerschappen betrokken is bij het implementatieproces.

Het platform werkt als wegwijzer en laat alle mooie (praktijk)voorbeelden, tools, tips en ervaringen zien die op meerdere locaties te vinden zijn. Het inspiratieplein combineert bestaande en nieuwe informatie vanuit 9 regionale partnerschappen om kennis te delen en om elkaar te inspireren.

Het Inspiratieplein is ingedeeld naar 5 praktische stappen die we volgen in het werken met digitale gegevensuitwisseling:

  1. (Her)inrichten: laat het regionaal partnerschap (verder) groeien en richt je projectorganisatie in. Hier vind je o.a. praktijkvoorbeelden over ‘Wat levert digitale gegevenswisseling mij op?’ en ‘Waar teken ik voor?’.
  2. Inventariseren: inventariseer wie er in jouw partnerschap zit, leer je regio en de stakeholders kennen.
  3. Plannen: voor als je aan de slag gaat met de techniek, de zorgverleners en de (beheer) organisatie. Maak heldere plannen met een planning.
  4. Uitvoeren: voorbeelden en tips om stap voor stap te gaan implementeren, waarbij je zorg en techniek laat samenwerken.
  5. Borgen: om ervoor te zorgen dat het project ook na de subsidieperiode kan blijven bestaan en te blijven innoveren.

Naast deze 5 stappen, vind je op het Inspiratieplein alles over ‘Communicatie’ en ‘Scholing en training‘. Omdat communicatie een belangrijke rol speelt in de regio. Je wilt mensen betrekken en aangehaakt houden, maar hoe doe je dit? Regionale partnerschappen West en Limburg/Brabant hebben hier gezamenlijk een interactieve handreiking Communicatie voor ontwikkeld.
Binnen het onderdeel ‘Scholing en training‘ kun je alles vinden op het gebied van scholing en training ter ondersteuning van de regionale partnerschappen die digitale gegevensuitwisseling in de praktijk gaan brengen.

Projectleider Julia van Hoof: “Het delen van ervaringen en praktijkvoorbeelden kan alle regionale partnerschappen enorm vooruit helpen. Er wordt zoveel ontwikkeld en besproken in het land dat het zonde is als we dat niet van elkaar weten en kunnen hergebruiken. Ik denk dat het inspiratieplein hier een mooi middel voor is“.

Ook benieuwd naar het Inspiratieplein?
Neem hier snel een kijkje!