1. Nieuws
  2. Geslaagde cliënt experience day

Geslaagde cliënt experience day

19 november 2019

De cliënt stond op dinsdag 29 oktober bij Babyconnect in het middelpunt. Tijdens de cliënt experience day die Babyconnect en IKONE samen organiseerden, deelden twee vrouwen hun verhaal van de geboorte van hun eerste kind met zorgverleners. Met welke zorgdisciplines hadden zij contact tijdens de zwangerschap en hoe liep de overdracht van gegevens? Met de zorgverleners gingen zij in gesprek over de mooie momenten en de uitdagingen. Het werd een bijeenkomst vol enthousiasme, openheid en aanknopingspunten.

In een korte film vertelden de twee moeders hun verhaal, waarna onder leiding van IKONE in diverse werkvormen dieper naar hun ervaringen werd gekeken. Allerlei zorgdisciplines zaten aan tafel: kraamzorg, verloskunde, apotheker en lactatiekunde. Een mooie en enthousiaste groep mensen die samen met de twee moeders allerlei kansen, mogelijkheden en wensen bespraken. Dat leverde mooie inzichten op. “Ik zie nu ook wel dat mijn proces heel complex is geweest en dat maakt het voor de betrokken zorgverleners ook lastiger”, vertelde een van de moeders. Ook voor de zorgverleners was het bijzonder om met cliënten naar de geboortezorg te kijken. “Een geboorteplan is belangrijk en er is altijd tijd om daar even naar te kijken. Dit zou niet aan de kant moeten worden geschoven”, reageerde een van de zorgverleners. Tegelijk werd door één van de cliënten verteld dat haar bevalling juist moeizaam verliep doordat niemand op de hoogte was van haar geboorteplan. Hier zitten dus mooie kansen voor verbetering van gegevensuitwisseling. En ook in de samenwerking tussen huisarts en apotheker zagen de deelnemers verbeterpunten. Veel van de uitdagingen zitten in een verbetering van de communicatie tussen cliënt en zorgverleners en zorgverleners onderling.

Kansen en mogelijkheden
De kansen en mogelijkheden, maar ook de aandachtspunten die tijdens de bijeenkomst naar voren zijn gekomen, gaan we verder uitdiepen in een volgende bijeenkomst: de kansgebiedensessie. Tijdens deze bijeenkomst op vrijdagmiddag 22 november (14.00 – 16.00 uur) kijken we naar de uitkomsten en hoe we deze meenemen in het actieprogramma Babyconnect. Dat doen we met mensen van binnen en buiten de organisatie. Heb jij belangstelling om mee te doen? Laat het weten aan Anneke Kamer, projectleider gebruikersorganisatie: a.kamer@carecodex.org.

Volgende stap
De cliënt experience day is één van de onderdelen van de samenwerking tussen Babyconnect en IKONE. Met de uitkomsten van de verschillende stappen in deze samenwerking, het vraaggesprek met de experts van IKONE, de interviews en de cliënt experience day komen we steeds dichterbij het doel: een vaste kern van gebruikers die we kunnen betrekken bij het actieprogramma Babyconnect. Daarnaast willen we om deze vaste kern heen een flexibele schil opzetten voor het uitzetten van polls, enquêtes, interviewverzoeken, testverzoeken enzovoort. Een volgende stap op weg daar naar toe zijn twee werksessies met zwangeren en net bevallen moeders. Voor de eerste sluiten we aan bij een bijeenkomst voor zwangeren in Noord-Holland en voor de tweede nodigen we zwangeren en/of moeders uit om deel te nemen via een digitale sessie. Wil je meer weten of deelnemen aan de sessie of gebruikersgroep? Neem dan contact op met Anneke Kamer, a.kamer@carecodex.nl.