VIPP Babyconnect is het subsidieprogramma voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Al vanaf het begin is het organiseren van duurzame bekostiging (dit is: financiering ook na de subsidieperiode) een van de randvoorwaarden voor het VIPP-programma geweest.
Hoe duurzame bekostiging wordt gerealiseerd lees je in deze informatie.
Duurzame bekostiging digitale gegevensuitwisseling
Het landelijk programmabureau Babyconnect heeft, samen met VWS, NZa en ZN, altijd ingezet op financiering van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg via het NZa tarief per 1 januari 2025. Deze streefdatum is helaas niet mogelijk gebleken. Opname via het tarief per 1 januari 2026 is wel realistisch en is positief bevestigd door alle partijen.
Om 2025 te overbruggen heeft VWS een overbruggingsfinanciering beschikbaar gesteld. In 2025 wordt digitale gegevensuitwisseling bekostigd via het subsidieprogramma en er worden geen kosten aan geboortezorgpartijen doorberekend. Vanaf 2026 ontvangen zorgverleners een kostendekkend tarief voor digitale gegevensuitwisseling.
Duurzame bekostiging in het kort:
Nu | 2026 |
Voor 2025 is een overbruggingsfinanciering beschikbaar gesteld door VWS, omdat het voor de NZa niet haalbaar was om per 2025 de bekostiging van digitale gegevensuitwisseling al op te nemen in het tarief. | Vanaf 2026 wordt de bekostiging van digitale gegevensuitwisseling opgenomen in het NZa-tarief, voor de verschillende disciplines: kraam, echo, verloskundigen. |
Achtergrond bij tariefaanpassing NZa
De NZa bepaalt een tariefaanpassing veelal op basis van een maatschappelijke kosten en batenanalyse (MKBA). Om de tariefaanpassing te realiseren heeft het landelijk programmabureau gesprekken gevoerd met VWS en de NZa. Om tot een tariefaanpassing in 2026 te kunnen komen, heeft het landelijk programmabureau een kostenberekening voor digitale gegevensuitwisseling (voor de periode na het subsidieprogramma) in kaart gebracht en transparant gedeeld met de NZa en VWS. Hierbij zijn zowel de licentiekosten (van het informatiesysteem en de leverancier van de viewer), als de kosten voor het beheer van digitale gegevensuitwisseling gedeeld. Deze gegevens zijn voldoende gebleken, zodat een regulier MKBA niet van toepassing zal zijn. Wel onderzoekt de NZa nog bij zorgverleners hoeveel tijd ze op dit moment kwijt zijn aan gegevensuitwisseling.
Alle informatie wordt samengevoegd om op basis daarvan een tarief te bepalen. Indicatie voor het kostendekkende tarief zal voor de verloskundige tussen 7 en 10 euro zijn en rond 1,40 euro voor de echo en kraam. Voor ziekenhuizen verloopt de bekostiging via reguliere afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
NZa heeft bevestigd deze informatie mee te nemen aan de beleidstafel (mei 2025), waar het definitieve tarief wordt bepaald in onderhandeling met de betrokken koepelorganisaties.
Tariefaanpassing in het kort:
Nu en 2025 | 2026 |
Op dit moment wordt digitale gegevensuitwisseling bekostigd vanuit de subsidie. Dat betekent dat leveranciers gefinancierd worden en jij als zorgverleners hier niet voor hoeft te betalen. |
Vanaf 2026 worden kosten voor digitale gegevenstuitwisseling bij jou in rekening gebracht. Zo betaal je aan de leverancier van jouw informatiesysteem voor het beschikbaar maken van gegevensuitwisseling en betaal je voor het platform waarop de gegevens zichtbaar zijn. Om je te compenseren voor deze kosten ontvang je via de bekostiging een tarief voor digitale gegevens. |
Zowel voor 2025 als voor 2026 zijn de kosten van digitale gegevensuitwisseling dus afgedekt. Zorg die in 2025 is gestart, wordt bekostigd via het subsidieprogramma. Zorg die in 2026 start wordt bekostigd via het NZa tarief.
Beleidstafel:
Wat betekent dit voor het contract?
Als contractant ontvang je van jouw eigen leverancier een contract. In dit contract kunnen tarieven worden benoemd voor de aanpassingen in het informatiesysteem. In het contract zal veelal onderscheid worden gemaakt tussen opstartkosten en licentiekosten. Opstartkosten zijn eenmalige investeringskosten voor nieuwe klanten die mee gaan doen in het Afsprakenstelstel Interoperabiliteit Geboortezorg. Het is niet onredelijk dat er voor nieuwe klanten sprake is van opstartkosten. Voor alle zorgverleners die nu meedoen met VIPP Babyconnect zijn deze kosten afgedekt via de subsidie. De licentiekosten zijn de kosten die jaarlijks in rekening gebracht zullen worden. Voor 2025 zijn ook deze licentiekosten afgedekt door de verlengde subsidie.
Het landelijk programmabureau checkt de contracten op juistheid. Dit betekent dat als je het contract ontvangt, je dit kunt ondertekenen. Zijn er toch vragen over het contract neem dan contact op met jouw regionale projectleider of het landelijk programmabureau.
Vragen?
Volg de nieuwsberichten in jouw regio om op de hoogte te blijven over VIPP Babyconnect. Je kunt je ook aanmelden voor de landelijke nieuwsbrief van VIPP Babyconnect. Daarin houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Meld je aan om geïnformeerd te blijven.
Wil je meer weten hoe de NZa de tarieven in de zorg vaststelt? Lees deze infografic.
Heb je nog vragen? Neem contact op met het landelijk programmabureau: info@carecodex.org.