Na de succesvolle start in VSV Assen (partnerschap Noord Nederland) eind vorig jaar zijn eindgebruikers in meerdere regionale partnerschappen aan de slag met digitale gegevensuitwisseling. In dit artikel vertellen we je graag wat er zoal gebeurt in het land.
Op meerdere plekken hebben zorgverleners ervaringen opgedaan met het digitaal uitwisselen van gegevens met elkaar. Zo heeft in de regio West de eerste gegevensuitwisseling plaats gevonden tussen verloskundigenpraktijk Voorburg, HagaZiekenhuis en HMC (Haaglanden Medisch Centrum).
Ook in de regio Utrecht (Kraamzorg Vecht & Venen, Verloskundigen Breedstraat, Thuis in verloskunde en het St. Antonius Ziekenhuis) en in Limburg zijn voor het eerst gezamenlijk gegevens uitgewisseld.
Meerwaarde
De eerste ervaringen zijn hoopvol. De uitwisseling in deze regio’s vond nu nog plaats met een testpatiënt en een deel van alle data kon worden uitgewisseld. En betrokken zorgverleners zeggen de meerwaarde al te zien, ondanks dat nog niet alles kan.
De meerwaarde die zorgverleners nu al zien:
- In één overzicht zijn gegevens van de verloskundigenpraktijk, ziekenhuizen en kraamzorg te zien, inclusief huidige en eerdere zwangerschappen.
- Wijzigingen in het systeem van de verloskundige zijn binnen enkele minuten zichtbaar voor alle betrokken zorgverleners.
- Ziekenhuizen konden al gegevens van elkaar inzien, maar nu is dit ook mogelijk tussen verloskundigen en ziekenhuizen. Een echte stap vooruit voor betere zorg!
Alle partnerschappen zetten stappen om digitale gegevensuitwisseling in de praktijk te gaan toepassen, zodat per 1 juli het VIPP Babyconnect kan worden overgedragen aan de geboortezorgpartijen en digitale gegevensuitwisseling verder kan groeien.
Klik & Connect: laten zien wat al mogelijk is
Naast de regionale ingebruikname is het voor de subsidieverplichting belangrijk om ook op landelijk niveau (over de regio’s heen) digitaal gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Zodat de zorgverleners van een zwangere die moet bevallen buiten haar regio, toch digitaal kan beschikken over haar gegevens. Technisch kan dit al, functioneel gaan we dit nu ook daadwerkelijk doen.
In samenwerking met de regionale partnerschappen en alle betrokken leveranciers organiseert het landelijk programmabureau in maart, april en juni landelijke bijeenkomsten die we Klik & Connect noemen. Tijdens de Klik & Connect bijeenkomsten delen we welke uitwisseling op dat moment mogelijk is. We doen dit live op locatie in Utrecht en digitaal voor iedereen die mee wil kijken. Lees hier meer over Klik & Connect.
Wil je ook aan de slag?
Wil jij als zorgverlener ook aan de slag met digitale gegevensuitwisseling in jouw regio? Jouw partnerschap informeert je over de planning. Wat je al wel kunt doen is zorgdragen dat de contracten getekend zijn die nodig zijn om aan de slag te kunnen met digitale gegevensuitwisseling. Heb je hier nog vragen over, neem contact op met jouw regionale partnerschap.