1. Nieuws
  2. Eerste Klik & Connect: digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg werkt!

Eerste Klik & Connect: digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg werkt!

20 maart 2025

Tijdens de eerste Klik & Connect-bijeenkomst van 18 maart werd zichtbaar dat digitale gegevensuitwisseling niet meer een droom is die via powerpoint en verhalen wordt verteld.
Het fundament is echt gelegd en het werkt! Gegevens die aan de ene kant worden gepubliceerd kunnen aan de andere kant worden geraadpleegd in het hele netwerk van betrokken zorgverleners. Nog niet alles is zoals gewenst, maar dat wat wel kan biedt al meerwaarde en geeft enthousiasme om met elkaar verder te ontwikkelen en nieuwe stappen te zetten.

Na een lange tijd van uitdenken, ontwikkelen en testen is digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg een feit. Het fundament staat en nu ontwikkelen we door.
De eerste partnerschappen zijn op kleine schaal aan de slag en zullen op korte termijn opschalen: Rijnmond (pilot Dordrecht), Noord-Nederland (Assen), West en Utrecht met St. Antonius Ziekenhuis.

De Klik & Connect bijeenkomsten maken de landelijke uitwisseling zichtbaar, verbindt de regio’s en brengt alle betrokkenen samen om te kunnen versnellen.
Door deze regionale- en landelijke inspanningen worden de stappen gezet die nodig zijn om per 1 juli het fundament voor de digitale gegevensuitwisseling vanuit de functionele wensen van de eindgebruikers over te dragen aan het Duurzaam Informatiestelsel Geboortezorg (DIG).

Overzicht voor optimale zorg
Aan de hand van een klantreis werd zichtbaar gemaakt hoe de gegevens van verschillende geboortezorgverleners samenkomen in de geboortezorgviewer.
In de demonstratie van deze eerste Klik & Connect volgden we het verhaal van een cliënt die in totaal drie kinderen kreeg en tijdens haar zwangerschappen met diverse zorgverleners in aanraking kwam. Zo bezocht ze de verloskundige en echoscopist, beviel ze tijdens haar tweede zwangerschap in het ziekenhuis en verhuisde ze tussendoor. Daarnaast gebruikte ze medicatie en had ze een allergie. Al deze factoren speelden een rol in haar zorgtraject en lieten zien hoe de geboortezorgviewer gegevens uit verschillende zorginformatiesystemen (bronsystemen) samenbrengt.
Hierdoor ontstaat een totaalbeeld van alle gegevens die belangrijk zijn om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden.

Om wille van de privacy is voor deze casus gebruik gemaakt van een testcliënt, volledig vergelijkbaar met een live situatie.

Wat is nu al de meerwaarde?
“Het is winst dat verloskundigen nu direct mee kunnen kijken met de resultaten van de consulten in het ziekenhuis,” aldus Maartje projectleider en teamleider van de afdeling Geboortezorg in het St. Antonius Ziekenhuis.  Martine, verloskundige en regionaal projectleider Babyconnect in Limburg beaamt dit: ”Nog niet alles staat erin wat we erin willen hebben, maar het geeft wel een overzicht en daar ben ik blij verrast over”.

En we staan pas aan het begin. Vergelijk het met bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Nu vinden we het heel normaal wat we er allemaal mee kunnen doen, maar ook dat is klein gestart. Op termijn kan nog meer. De basis is er vandaar uit groeit het door.  En hoe meer zorgverleners het gaan gebruiken, hoe sneller het doorgroeit.

Ook Nienke, projectleider en zelf zwanger ziet de meerwaarde: “Als deze stap die nu al kan, eerder in mijn zwangerschap mogelijk was geweest, dan had dit een hoop geping-pong over mij tussen de eerste en de tweede lijn voorkomen. Dat had gezorgd voor betere kwaliteit van zorg en efficiëntie in het proces.”

Hoe nu verder?
Op deze meerwaarde bouwen we verder. We gaan groeien! Donderdag 8 mei volgt een tweede Klik & Connect bijeenkomst waarin nog meer bronsystemen aansluiten en weer meer gegevens beschikbaar zijn.
Op 18 juni is de laatste Klik & Connect bijeenkomst en de verplichte landelijke eindgebruikerstoets.

Wie deden mee?
Naast eindgebruikers Martine (verloskundige), Nienke (zwangere), Jade (vertegenwoordiger verloskundigen) en Maartje (teamleider afdeling geboortezorg St. Antonius Ziekenhuis) waren er enkele projectleiders van de regionale partnerschappen en ziekenhuizen aanwezig. Vanuit de leveranciers waren vertegenwoordigd: de verloskundigeninformatiesystemen Onatal, Orfeus, de Ziekenhuis Groep Twente met HIX (ChipSoft), het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht met Epic, het obstetrisch-informatiesysteem Astraia (uitgevoerd door SorgSaem in samenwerking met Zorg & Welzijn Connect)  en HINQ met de viewer/zorgnetwerkomgeving. Het landelijk programmabureau was aanwezig voor de algehele coördinatie.

Tijdens de bijeenkomst was ook een vertegenwoordiger van het Ministerie van VWS aanwezig om getuige te zijn van de gezamenlijke inspanning om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg te realiseren.

Meer weten?
Wil je meer weten over wat er al kan? Of wil je bij de volgende Klik & Connect bijeenkomst zijn op 8 mei, stuur dan een bericht naar info@carecodex.org.