In Noord-Holland Noord hebben verschillende zorgverleners, leveranciers en andere betrokkenen met succes gewerkt aan de eerste implementatie om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg te realiseren. Ingrid Stokman, hoofd Centrum voor geboortezorg en projectleider Babyconnect bij het Dijklander ziekenhuis, neemt ons mee in de reis naar hun eerste implementatie en vertelt per stap wat er allemaal bij komt kijken in een praktisch praktijkvoorbeeld.
Op het juiste spoor
In dit praktijkvoorbeeld laten we zien welke stappen er in IGO Geboortehart zijn gemaakt in de voorbereidingen, tijdens en na de livegang. Onderstaand vind je een aantal highlights uit het interview dat wij met Ingrid hadden. Het gehele interview is in het praktijkvoorbeeld verwerkt.
Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat alle zorgverleners wisten wat hen te wachten stond?
Ingrid: “Onze voorbereidingen zijn gestart rond de voorbeeldimplementatie in 2021. Maar begin 2022 is de trein echt gaan rijden. We hebben toen een lustrumbijeenkomst met IGO Geboortehart gebruikt als officieel kick-off moment voor de lancering van digitale gegevensuitwisseling voor de geboortezorg. Met deze kick-off wilden wij alle betrokkenen een gelijke start geven in hun kennis en informatie over gegevensuitwisseling. Tijdens de kick-off vertelden we wat VIPP Babyconnect is en welke stip op de horizon wij hebben voor de gegevensuitwisseling en welk traject we daarin bewandelen.”
Heb je adviezen voor andere partnerschappen voor de aanloop naar de livegang?
Ingrid: “Wat voor ons echt heeft gewerkt is om ons telkens te verplaatsen in de zorgverlener. Deze wil praktische informatie. Een zorgverlener wil weten: Hoe ga ik dit nu makkelijker doen? Gaat het mij tijd besparen en wat levert het op voor de cliënt? Bij onze trainingen hebben we heel erg de bril van onze zorgverlener opgehad, met ondersteuning van onze ICT-architect. Daarnaast heeft ook de continue beschikbaarheid van Evelien Timmerman, onze gynaecoloog die betrokken is in het projectteam, ervoor gezorgd dat de zorgverleners altijd een hulplijn hadden van iemand die ook echt het proces kent. Dat zij direct vragen kon beantwoorden heeft ontzettend geholpen. Het is fijn als je hier iemand voor vrij kunt spelen.”
Hebben jullie vanuit het Dijklander Ziekenhuis extra handleidingen ontwikkeld, aanvullend op de Quickstart en de handreikingen van de leverancier?
Ingrid: “Ja, want wij vonden het vooral belangrijk dat de handleiding/Quickstart voor de eerste lijn heel praktisch is. Wij hebben de Quickstart aangepast naar onze eigen zorgprocessen om ervoor te zorgen dat de Quickstart ook echt antwoord gaf op de vraag: ‘Wat moet ik nu doen?’ Voor de tweede lijn hebben we een aparte praktische Quickstart gemaakt.”
- Bekijk de Quickstart voor de eerste lijn
- Bekijk de Quickstart voor klinisch verloskundigen en gynaecologen
Heb je ideeën voor andere VSV’s voor communicatie rondom een eerste livegang?
“Zorg dat je op tijd met je communicatieadviseur een eerste communicatieplan maakt. En als je live gaat: vier het en vergeet niet hierbij stil te staan. Je moet de livegang met elkaar vieren, dit is een gezamenlijk succes.”
“Er is geen enkele partij die de livegang alleen kan doen. Dit kan alleen met elkaar. Vier dit succes en communiceer erover!”
Heb je tenslotte tips voor andere partnerschappen?
Ingrid: “Goed met elkaar afstemmen zorgt ervoor dat je als partnerschap de trein aan het rijden krijgt. Wij hebben ervaren dat het soms moeilijker ging dan het eigenlijk zou moeten. Mijn tip is dan ook: blijf aangehaakt met je partnerschap, want je hebt een gezamenlijk doel, een gezamenlijke stip. Daarin kan ieders belang soms van elkaar verschillen. Maar je moet met elkaar naar die stip toe.”
Meer informatie?
Wil je meer weten over de eerste implementatie bij Noord-Holland Noord na het lezen van het praktijkvoorbeeld? Neem dan contact op met Ingrid Stokman-Kool, i.d.stokman-kool@dijklander.nl, of Maarten Caspari, adviseur ZONH, babyconnect@zonh.nl.
Kijk ook eens bij de andere praktijkvoorbeelden op onze website voor meer interessante voorbeelden uit de praktijk.