1. Nieuws
  2. Drie vragen aan de programmamanager

Drie vragen aan de programmamanager

20 april 2021

Het programma VIPP Babyconnect zit in een spannende fase. De laatste subsidieronde loopt tot en met juni. Lukt het om iedereen zo gemobiliseerd te krijgen dat veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg ook écht gerealiseerd kan worden? We stellen programmanager Susan Osterop hierover drie vragen.

Jij bent nu bijna twee jaar actief als programmamanager, welke ‘parel’ wil je met ons delen?

Ik heb veel projecten gedaan de afgelopen jaren, maar wat ik echt bijzonder vind aan VIPP Babyconnect is de plek van de eindgebruikers. Dit zie en hoor ik ook dagelijks uit de praktijk. Het is geen ICT project dat we moeten uitvoeren. Het gaat om luisteren naar de gynaecoloog, verloskundige, kraamverzorgende en medewerkers van de JGZ; naar wat zij écht willen. Als we in de regio’s met hen in gesprek zijn, bestaat er ook geen enkele twijfel te willen werken aan digitale gegevensuitwisseling.
Maar wat ik ook weet en hoor, is dat iets ‘nieuws’ natuurlijk wel heel eng is. Welke risico’s brengt het met zich mee? En welke kosten? Het liefst wil iedereen dit zwart op wit voor de start van het project, maar dat hebben we nog niet. Om de eenvoudige reden dat het een innovatief project is waarbij we tijdens de uitvoering gaan invullen. Waar ik echt heel vrolijk van word, is dat de meeste zorgverleners in de geboortezorg echte innovators zijn. En met VIPP Babyconnect hebben we hen nodig en kunnen we een voorbeeld zijn voor de hele zorg. Dit is een programma dat me zoveel energie geeft, waar ik dagelijks met veel plezier mee bezig ben. Mijn kennismaking met een project in de geboortezorg pakt nu al heel goed uit. Al weet ik dat we twee hele spannende jaren krijgen om alle doelstellingen te realiseren, maar dat kán de geboortezorg!

Hoe ver zijn de regio’s nu met de subsidieaanvragen?

Het is zo mooi te zien welke beweging er nu gaande is in de geboortezorg. In echt alle regio’s zijn VSV’s actief om toch in juni een subsidieaanvraag te kunnen doen en komt digitale gegevensuitwisseling op de agenda! Als 2021 nog te vroeg is, worden er oplossingen gevonden om bijvoorbeeld later te starten, maar wel alvast in te dienen. Of als een ziekenhuis nú niet mee kan doen, omdat VIPP5 alle aandacht vraagt, dan kan deze bijvoorbeeld in 2022 of 2023 in de mijlpalenplanning worden gezet. Ik vind het zo mooi te zien welke oplossingen er bedacht worden!

Kun je wat vertellen over het ondersteuningsteam, wat doen zij bijvoorbeeld?

Ik heb een geweldig team bij elkaar kunnen halen dat in de regio’s actief is. Het is er om de VSV’s van alle kennis te voorzien. Eén keer per week bespreken we de stand van zaken in het land en dan geniet ik welke mensen er actief zijn. De achtergrond van de ondersteuners is verschillend en zo kunnen ze elkaar mooi aanvullen met kennis. Vanuit zorg, ICT en ziekenhuis weten ze contacten te leggen en mensen te mobiliseren van alle organisaties op allerlei verschillende niveaus. Ken je ze nog niet in de regio, neem gerust contact met ze op: