Leden kerngroep eindgebruikers

  1. Leden kerngroep eindgebruikers

Alexander de Jong

“Ik ben Alexander de Jong en neem deel aan de kerngroep eindgebruikers vanuit het partnerperspectief. Naast mijn achtergrond in zorg en ICT, wat me een scherp inzicht geeft in de uitdagingen en kansen rond digitale gegevensuitwisseling, benader ik dit traject met name als aanstaande vader en partner van een zwangere vrouw. Deze persoonlijke ervaring motiveert me om bij te dragen aan een efficiënte, veilige en patiëntgerichte uitwisseling van gegevens in de geboortezorg.

Ik vind het belangrijk dat zorgverleners en patiënten kunnen vertrouwen op een naadloze toegang tot essentiële informatie. Het delen van actuele en complete gegevens kan niet alleen de samenwerking tussen zorgverleners versterken, maar ook de ervaring en betrokkenheid van ouders in deze bijzondere fase verbeteren. Vanuit mijn expertise en persoonlijke betrokkenheid hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan de kerngroep, zodat elke geboortezorg ervaring optimaal ondersteund wordt door betrouwbare en toegankelijke digitale systemen.”

Joan Jorink

“Ik ben Joan Jorink en zit in de kerngroep eindgebruikers als echoscopist om de belangen van mijn collega’s in het vakgebied echoscopie te vertegenwoordigen. Mijn rol is om ervoor te zorgen dat alle ontwikkelingen, wijzigingen of besluiten die betrekking hebben op echoscopie, kritisch worden bekeken vanuit het perspectief van de echoscopist. Ik breng praktijkervaring en expertise in om te waarborgen dat echoscopie op een veilige, efficiënte en patiëntgerichte manier kan worden uitgevoerd, en dat de technologische en organisatorische keuzes goed aansluiten bij de werkprocessen van echoscopisten.

Lilian Peters

“Ik ben Dr. Lilian Peters en werk bij het UMC Groningen op de afdeling Eerstelijn en Langdurige Zorg, binnen de sectie Verloskundige Wetenschap. Als klinisch epidemioloog en universitair docent vertegenwoordig ik de eindgebruikersgroep onderzoekers. Mijn onderzoek richt zich op Vrouwengezondheid Epidemiologie, waarbij ik bestudeer hoe gebeurtenissen tijdens de zwangerschap en geboorte de gezondheid van moeder en kind op lange termijn beïnvloeden. Hiervoor maak ik gebruik van innovatieve, data-gedreven methoden en gelinkte registratiegegevens uit zowel de eerste- als tweedelijnszorg.

Ik werk nauw samen met multidisciplinaire onderzoeksteams, waaronder zorgprofessionals zoals verloskundigen, gynaecologen en huisartsen, maar ook data-experts en communicatiespecialisten. Deze samenwerkingen hebben al geleid tot concrete verbeteringen in de zorg, zoals het terugdringen van onnodige medische interventies tijdens bevallingen.

Mijn deelname aan de kerngroep komt voort uit de grote kansen die ik zie in het secundaire gebruik van gelinkte dataregistraties uit de eerste- en tweedelijnszorg. Deze data bieden een unieke mogelijkheid om betrouwbare inzichten en data-gedreven innovaties te realiseren. Hiermee kunnen we de maternale zorg verder optimaliseren en bijdragen aan betere gezondheidsuitkomsten voor moeders en kinderen.”

Martine Kokkelmans

“Ik ben Martine Kokkelmans, eerstelijns verloskundige uit Limburg. Naast mijn werk in de praktijk, ben ik bezig met verschillende projecten ter bevordering van de samenwerking in onze regio. Omdat ik in de dagelijkse praktijk ervaar hoeveel tijd we kwijt zijn met het opzoeken en overnemen van gegevens, heb ik een drive om dit efficiënter en minder foutgevoelig te organiseren. Dat maakt dat ik graag meedenk over digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg.”

Sandra Simons

“Mijn naam is Sandra Simons, Physician Assistant en Klinisch Verloskundige. Vanuit mijn rol vertegenwoordig ik het perspectief van zorgverleners en zet ik mij in voor betere geboortezorg. Met een grote affiniteit voor data en kwaliteit, draag ik op diverse manieren bij aan verbeteringen in ons vakgebied.

Binnen de federatie van VSV’s beheer ik de portefeuille data en kwaliteit. In deze functie ondersteun ik VSV’s bij uiteenlopende vraagstukken op dit gebied. Daarnaast coördineer ik het gebruik van Perined-data door VSV’s en ben ik actief als applicatiebeheerder voor Epic en Value-Based Healthcare (VBHC) binnen het OLVG.

Ook op landelijk niveau lever ik mijn bijdrage. Zo neem ik deel aan diverse werkgroepen vanuit het CPZ, waarbij ik mij specifiek richt op het verminderen en vereenvoudigen van de administratieve lasten voor zorgverleners. Mijn doel is om praktische oplossingen te vinden die de zorg efficiënter maken, zodat zorgverleners zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is: de zorg voor moeder en kind.”