1. Nieuws
  2. Gebruikers leveren waardevolle input

Gebruikers leveren waardevolle input

12 september 2020

Digitale post-its in alle kleuren en maten werden geplakt tijdens de gebruikersgroepen voor cliënten en zorgverleners van begin september. De cliënten gingen verder met hun wensen voor de persoonlijke gezondheidsomgeving terwijl de zorgverleners met elkaar aan de slag gingen met de impact van gegevensuitwisseling op de cliënt en op henzelf. Ook tijdens de komende bijeenkomsten voor zorgorganisaties (22 september) en data-analisten/statistiekbeheerders (29 september) wordt gebruik gemaakt van deze tool.

Extra dimensie
Omdat de gebruikersgroepen voorlopig online bij elkaar blijven komen en we juist interactie zo belangrijk vinden, maken we voor de bijeenkomsten in september gebruik van Miro. Met deze tool kun je online post-its plakken en met elkaar brainstormen. Een mooie extra dimensie voor digitale bijeenkomsten. Er werd tijdens de twee gebruikersgroepen die al bij elkaar kwamen dan ook volop geplakt. Dat levert waardevolle input op die meteen vastligt.

Rollen
De gebruikersgroepen hebben een aantal rollen. Een daarvan is dat elke gebruikersgroep toetst op één of meerdere doelen van het Informatieberaad Zorg. Deze doelen zijn: medicatieveiligheid, patiënt centraal, digitale gegevensuitwisseling, eenmalig registreren en meervoudig gebruik. De cliënten keken vanuit het doel patiënt centraal naar hun wensen voor het PGO. Welke informatie zouden ze daarin wel of niet willen terug zien en wie zou toegang moeten hebben?

Uitslagen
Veel uitslagen worden op dit moment al via post of mail gedeeld, zonder dat er eerst uitleg van een zorgverlener is geweest. Het lijkt de gebruikers dan ook niet gek als deze gegevens in het PGO te zien zijn. “Maar, soms is echt medische kennis nodig om een uitslag te kunnen begrijpen”, geeft één van de gebruikers aan. “Daarom is het goed om de keuze bij de cliënt te laten liggen. Zij kan dan bijvoorbeeld met een vinkje aan of uit zetten of zij uitslagen in het PGO wil ontvangen”, vult een andere deelnemer aan.

Afschermen
Ook bij de zorgverleners kwam het delen van uitslagen ter sprake toen zij keken naar de impact die digitale gegevensuitwisseling heeft op een cliënt en op hun eigen werk. Een aantal zorgverleners pleit voor het tijdelijk kunnen afschermen van gegevens als zij eerst mondeling een toelichting willen geven. Zorgverleners vinden het daarnaast belangrijk dat er wordt gekeken naar de wens van de zwangere. “Wil zij de gegevens wel zien en kan zij ze wel lezen”, gaf een deelnemer aan.

Met de input van zorgverleners en cliënten kan onder andere het functioneel ontwerp van VIPP Babyconnect de komende tijd worden aangevuld.

 

Zorgorganisaties en data-analisten
In september komen alle vier de gebruikersgroepen (cliënten, zorgverleners, zorgorganisaties en data-analisten/statistiekbeheerders) bijeen. De bijeenkomsten voor zorgorganisaties (22 september) en data-analisten (29 september) moeten nog plaatsvinden. Wil je aanschuiven? Stuur dan een mail naar aanmelden@carecodex.org.

Gebruikersdag
Dinsdag 17 november organiseert VIPP Babyconnect voor alle gebruikersgroepen een gebruikersdag. Tijdens deze dag staat de praktijk centraal. We zorgen voor een interactief programma met voor elk wat wils. De gebruikersdag vindt online plaats en duurt van 13.00 – 17:00 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen aan: aanmelden@carecodex.org.

Meer informatie
Wil je meer weten over de gebruikersgroepen van VIPP Babyconnect? Neem dan contact op met Anneke Kamer, projectleider gebruikersorganisatie, a.kamer@carecodex.org.