Anneke Goossen helpt Babyconnect gegevens die gebruikers in de geboortezorg willen uitwisselen om te bouwen naar (zorginformatie) bouwstenen. Ze legt uit wat dit precies inhoudt en waarom ze zo gedreven is samen te werken aan een gemeenschappelijke taal die uitwisseling mogelijk maakt.
Anneke heeft een zorgachtergrond. Ze is verpleegkundige geweest en heeft onder andere een opleiding leraar verpleegkunde en kwaliteitsmanagement gevolgd. Begin jaren 2000 maakte ze de overstap naar de zorg en ict kant van de zorg. “Ik houd me bezig met het specificeren van zorginhoudelijk gegevens. Het doel is om een brug te slaan tussen zorg en ict”, vertelt ze. En dat doet ze nu vanuit haar eigen bedrijf voor onder andere Babyconnect en Nictiz. Zo is ze bij Babyconnect druk bezig om gegevens die gebruikers in de geboortezorg willen uitwisselen helder te krijgen en om deze gegevens om te zetten naar zorginformatiebouwstenen (zibs) of voor de geboortezorg specifieke bouwstenen.
“Zibs beschrijven begrippen die gericht zijn op het delen van medische gegevens. Dat doe je door gegevens te structureren en met een zelfde taal te omschrijven. Alleen dan kun je gegevens uitwisselen. Chaos is niet te delen”, legt Anneke uit. Naast eenduidige taal is ook een goede techniek en infrastructuur nodig. “Het een kan niet zonder het ander. Vandaar dat er veel moet worden samengewerkt.”
Gegevens uitwisselen
Die samenwerking is onder andere nodig om te komen tot een gezamenlijk taalgebruik. Gebruikers spelen hierbij een belangrijke rol. Zij zijn betrokken omdat zij weten welke informatie ze op welk moment willen kunnen overdragen. Anneke: “Wil je gegevens uitwisselen zodanig dat je er in de zorg wat aan hebt, dan moeten de zender en ontvangen dezelfde gegevens krijgen. Interpretatie van deze gegevens is aan de zorgverlener.” Zorgverleners beseffen dat systemen kunnen helpen om gegevens (deels) automatisch in te vullen. “Maar, de zorgverlener wil weten wanneer dit gebeurd en wil dit controleren.”
Eén taal
In 2007 startte Anneke samen met haar partner het bedrijf Results4care. “Ik werk nu onder meer voor Babyconnect en Nictiz. Voor Nictiz ondersteun ik de werkgroep Eenheid van Taal. Deze groep, bestaande uit verloskundigen, gynaecologen, kinderarts/neonatoloog, kraamzorg en een medewerker van Perined, werkt aan onderhoud en beheer van de dataset van de geboortezorg. We werken nu toe naar dataset 3.2. In deze dataset zijn zorginformatiebouwstenen opgenomen. Daarbij bekijk ik ook welke informatie uit de landelijke set van zibs bruikbaar is voor de geboortezorg.” Anneke legt uit dat er daarbij drie opties zijn:
- Zorginformatiebouwstenen volledig overnemen;
- Zorginformatiebouwstenen overnemen met aanpassingen (commentaar geboortezorg);
- Specifiek voor de geboortezorg bouwstenen ontwikkelen die ontbreken in de landelijke set.
“De input vanuit gebruikers is hierbij belangrijk. De werkgroep Eenheid van Taal werkt daarin samen aan één taal voor de hele keten. Dat is dus inclusief de kraamperiode en de jeugdgezondheidszorg, deze wordt later toegevoegd aan de werkgroep. Met elkaar kijken we naar welke data nodig is voor de dataset zodat gebruikers goed gegevens kunnen uitwisselen.” Vanuit de gebruikersgroepen van Babyconnect vindt ook terugkoppeling plaats naar de werkgroep Eenheid van Taal. Zo is de input die zorgverleners in december tijdens een bijeenkomst over use cases gaven, meegenomen.
Use cases
Deels is de dataset al omgezet in zibs. Waar precies aan wordt gewerkt, kun je zien in dit bestand. Dit is het werkversie die moet leiden naar dataset 3.2. Om de juiste gegevens te kunnen delen worden voor de use cases scenario’s ontwikkeld. Zie bijvoorbeeld het scenario Bevallingsgegevens. Anneke: “De use cases werken we uit: welke informatie heeft de gebruiker op welk moment nodig? De input van de gebruikers – bijvoorbeeld uit de gebruikersgroep zorgverleners èn van de zorgverleners in de werkgroep Eenheid van Taal – vormt daarbij het uitgangspunt. We zetten de use cases om in scenario’s. Zo krijgen we een goed beeld van de gegevens die nodig zijn.”
Ook op de achtergrond zijn dus veel mensen bezig om digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg voor elkaar te krijgen. Waarom zet Anneke zich daar eigenlijk voor in? “Wat ik uiteindelijk wil is een goede kwaliteit van zorg. Daarvoor heb je enerzijds professionals nodig, maar anderzijds ook continuïteit van zorg. Overdracht van gegevens en een goede onderliggende techniek, helpt bij die continuïteit. Natuurlijk zijn daarin nog stappen te zetten, maar we zijn op de goede weg”.
Meer informatie over de informatiestandaarden van Nictiz voor de geboortezorg vind je hier.
Training Young Coders
Haar kennis en kunde zet Anneke ook nog op een andere manier in bij Babyconnect. Ze is betrokken bij de inzet van de Young Coders.
“Ik heb hen een training gegeven over bouwstenen en terminologie en hoe Babyconnect daarmee omgaat. Met mijn bedrijf en met ZwConnect begeleid en train ik twee young coders zodat zij later een deel van ons werk op het snijvlak van zorg en ict kunnen overnemen. Het is goed om kennis en vaardigheden over te dragen aan een jongere generatie”.