Home » Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De zwangere of kraamvrouw geeft toestemming wie welke informatie mag inzien. Wanneer de zorgverlener gegevens nodig heeft voor haar deel van de zorg, dan wordt er via een register de juiste en toegewezen informatie naar boven gehaald. Deze informatie verschijnt in een scherm, ook wel een viewer genoemd. Dit scherm kun je (vooralsnog) niet bewerken; de informatie is puur ter inzage. De zorgverlener ziet per zorgstap de informatie die zij nodig heeft.

Op deze manier zijn altijd de juiste gegevens, op het juiste moment, bij de juiste persoon te zien. Hierdoor worden de kansen op fouten in overdracht verminderd en hoeft de zwangere/kraamvrouw haar verhaal maar een keer te vertellen.

Hieronder een video over hoe digitale gegevensuitwisseling eruit kan zien. Een verloskundige en gynaecoloog wisselen in deze korte film een kleine set aan data uit met elkaar. Gedurende de loop van het programma zal de set aan informatie steeds verder uitbreiden. 

Een voorbeeld

Stel, je bent verloskundige en je wilt gegevens in het dossier van zwanger X aanvullen, dan doe je dat in je eigen systeem. Daar wordt deze informatie ook opgeslagen. Op het moment dat een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een kraamverzorgende, jeugdarts of gynaecoloog, gegevens wil inzien van zwangere X, dan krijgt deze de voor haar zorgverlening relevante (en meest actuele) gegevens te zien. De gegevens die jij als verloskundige hebt aangevuld, kunnen daarbij staan (mits de zwangere hiervoor toestemming heeft gegeven).

Share This